Festivalul Ceaiului şi al Cafelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii pot descoperi tainele străvechi ale celor două licori în ceainăria Rendez Vous, la Palatul Şuţu şi pe stradă, în faţa Teatrului de Comedie.

Ceaiul şi cafeaua nu sunt lichidele cu care, teoretic, ne potolim setea. Însă, în spatele acestor băuturi se ascund mii de ani de încârcătură socio-culturală. „Ceaiul de la ora 5“ al englezilor, cafeaua la nisip turcească şi întreaga tradiţie a japonezilor pentru preparearea şi servirea ceaiului dovedesc rolul pe care îl joacă aceste băuturi în societate.

Festivalul ceaiului şi al cafelei are rolul de aduce în prim plan tradiţii exotice sau autohtone, aşa cum este ceaiul dansant, care a fost parcă uitat de români.

Arta japoneză de a savura ceaiul

Diseară, în Centrul Istoric vor avea loc concomitent două activităţi ale festivalului. La ora 19.00 ceainăria Randez Vous şi Centrul de Studii Româno-Japoneze vor prezenta ceremonia ceaiului în Japonia. Două domnişoare acreditate în arta servirii ceaiului vor prezenta ustensilele şi coportamentul atitudinal specific fiecărei etapele ale tradiţiei.

Fundalul sonor va fi asigurat de Yumiko Matsumoto, care va susţine un mini-concert de shamisen, instrument cu coarde tradiţional japonez. În faţa Teatrului de Comedie, între orele 17.00 şi 22.00, Asociaţia I Love Bucharest susţine atelierul de artă urbană „Miss Tea Time“. Trecătorii, împreună cu membrii echipei, vor putea construi un model din boabe de cafea şi pliculeţe de ceai.

Cea mai scumpă cafea, la 80 lei ceaşca

Începând de azi şi până duminică la Palatul Şuţu iubitorii de ceai, comercianţii şi maeştrii preparării licorii pot participa la expoziţia de ceai, cafea şi accesorii.

Pe lângă cele mai aromate şi exotice sortimente se găsesc şi câteva curiozităţi. Dulceaţa de pere şi cafea, pelteaua de matcha (ceai verde) alături de una din cele mai scumpe cafele din lume se vor găsi pe tarabele expozanţilor. „Cafeaua este un soi special, care este ingurgitat de manguste, eliminat şi apoi purificat. Punga de 150 de grame poate depăşi suma de 400 de lei“, spune Andreea Caitas, unul dintre organizatori.

Mâine, în cadrul expoziţiei, de la ora 19.00, creeatoarea de modă Livia Viziteu va prezenta colecţia „Lolita“. Colecţia este inspirată din atitudinea „5 o`clock tea“ („Ceaiul de la ora 5“), moment specific al servirii ceaiului în secolul XX.

Festivalul Ceaiului şi al Cafelei se află la a doua ediţie în România şi îşi propune să devină o tradiţie, un eveniment socio-cultural de amploare. Participarea la evenimentele din cadrul Festivalului nu presupune taxe de intrare.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite