Festivalul "Enescu" printre gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mizeria care colcăie de o săptămână în zona Pieţei Revoluţiei eclipsează evenimentul cultural al anului, Festivalul "George Enescu", în timp ce edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, pare

Mizeria care colcăie de o săptămână în zona Pieţei Revoluţiei eclipsează evenimentul cultural al anului, Festivalul "George Enescu", în timp ce edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, pare impasibil.

Nimic nu s-a rezolvat în sectorul 1. Gunoiul, de la care a pornit conflictul dintre primarul Chiliman şi firma de salubrizare REBU, a rămas tot pe străzi. Ieri, zeci de sticle goale, pungi şi coji de banane umpleau cu vârf coşurile de gunoi de pe străduţele din spatele Ateneului Român. În timp ce edilul sectorului 1 nici n-a binevoit să comenteze situaţia, restul celor responsabili de ridicarea mizeriei din sector şi-au pasat vina de la unul la altul.

Intrarea în restaurantul Cina, din Piaţa Revoluţiei, era ieri flancată de două pubele din care curgeau gunoaiele. "De o săptămână sunt coşurile negolite. Nici sacii noştri de gunoi nu vin să-i ia. Iar, ca să ne stea clienţii la mese, fără să li se facă rău de la miros, curăţăm noi din când în când coşurile", a spus Bogdan, angajat al unei cafenele din zonă. Pe străzile Episcopiei şi Benjamin Franklin din jurul Ateneului, aceeaşi situaţie: pubele pline de gunoi şi zeci de saci cu resturi menajere lângă ele.

"Eu am lăsat sacul ieri (luni - n.r.). Astăzi (ieri - n.r.) era tot acolo. Săptămâna trecută au venit abia după patru zile să ridice gunoiul. Se strâng muşte, nu e plăcut nici pentru noi, nici pentru trecători", a explicat Alexandra, o vânzătoare de la un magazin de pe strada Nicolae Golescu. Doi turişti asiatici, aflaţi în trecere prin faţa gunoaielor din pubele, nu şi-au putut opri o exclamaţie de dezgust.

"Primăria nu îşi permite" În sectorul 1, de curăţenie se ocupă acum Administra-ţia Domeniului Public Sector 1 şi firma Romprest, care a obţinut contractul până la organizarea unei noi licitaţii. Directorul ADP, Marius Ambrozie, spune că atribuţiile sale se limitează la a aduna crengile şi frunzele. "De zona centrală se ocupă Romprest", a spus Ambrozie. Directorul firmei de salubrizare, Sorin Velicu, susţine însă că gunoiul se ridică în fiecare zi de pe arterele principale. Nu şi în restul sectorului.

"Fondurile primăriei nu permit un program de prestaţie zilnic. Arterele principale sunt curăţate zilnic, însă curăţenia se face pe timpul nopţii, nu-mi permit să mătur în timpul zilei", a spus Velicu, care a mai asigurat că zona centrală a fost verificată chiar de el luni seara. "Îl trecem pe Raicu de la PD în PNL" Neputincios şi el în faţa maldărelor de gunoaie din buricul Capitalei, edilul-şef Adriean Videanu a declarat că nu mai ştie cum să-l mai abordeze pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, pe tema mizeriei. "I-am spus <

Dacă asta te linişteşte, îl trecem pe Raicu (directorul REBU - n.r.) de la PD în PNL>> ", a povestit Videanu despre una din discuţiile pe care le-a avut cu Chiliman. Sectorul 1, amendat din nou Ieri, după ce a fost sesizat în legătură cu situaţia din zona Ateneului, primarul Capitalei i-a cerut directorului Direcţiei de Inspecţie şi Control General (DICG) să trimită inspectori la faţa locului şi să ia măsuri.

"Am găsit străzi nemăturate, iar pe Franklin coşurile de gunoi erau necurăţate, astfel încât am aplicat o sancţiune pe Legea Mediului, pe neorganizarea salubrizării stradale, în valoare de 60.000 de lei", a afirmat directorul DICG, Viorel Uleia. "Dacă mâine nu se rezolvă situaţia, voi face un apel la toate firmele de salubritate din Bucureşti să vină şi să cureţe sectorul 1", a adăugat Videanu, care n-a mai reuşit să mobilizeze REBU în sectorul lui Chiliman, fiind refuzat de directorul Mircea Raicu pe motiv că "are procesul la sfârşitul lunii şi că nu vrea să fie iar scandal pe străzi".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite