Motor, ACŢIUNE! Vezi “meniul” celor mai tari şapte festivaluri cinematografice ale anului.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii adevarul.bucuresti.ro au făcut o trecere în revistă a celor mai importante festivale de film din Bucureşti ale acestui an.

In contextual actual, în care filmele se vând de cele mai multe ori cu ziarele, producătorii sunt nevoiti să apeleze la diferite metode de promovare a celei de-a şaptea arte. Filmul încă vinde, chiar şi în sala de cinema. De la cei ce indrăgesc filmele clasice, cu întelesuri profunde păna la iubitorii de animaţii sau microfilme digitale organizatorii bucureşteni de fesivale cinematografice au alcătuit un meniu de filme impresionant pentru acest an.

One World România, ediţia 5, 6 -15 Martie

Festivalul ce va deschide seria anuală de evenimente cinematografice din Bucureşti este One World România. Cea de-a 5 ediţie a One World România pregăteşte 50 de filme pentru 6 zile.
Filmele sunt proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi - locul dedicat proiecţiilor speciale din fiecare zi de festival - Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român. Deschiderea oficială a festivalului are loc pe 13 martie la Cinema Scala.

 Cele 50 de filme sunt împărţite în 8 secţiuni: Secţia Revoluţii Online, Secţia Politică, Secţia Muncă şi Răsplată, Secţia Minori şi Bătrâni, Secţia Probleme de Familie, Secţia Paşapoarte, Secţia Penală, Secţia Activişti şi Indignaţi.

Programul ediţiei a 5-a vorbeşte, în primul rând, despre schimbările excepţionale la care am asistat în ultimul an: despre o generaţie de tineri capabilă să mişte lucrurile, despre Primăvara Arabă, despre tensiunile mai mult sau mai puţin explozive din Iran, din Rusia şi din Cuba sau despre turbulenţele anti-globaliste din vestul Europei.

Festivalul Internaţional de Film, 19 - 25 martie

Festivalului Internaţional de Film Bucureştia ajuns, anul acesta, la cea de-a 8-a ediţie. Cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 19-25 martie 2012.
El reprezintă prima mare competiţie cinematografică de film de lung metraj organizată la Bucureşti, începând din anul 2005. Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, încurajând curente cinematografice nou-apărute, B-est vrea să descopere talente şi să promoveaze tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuţi pe plan intern sau în competiţii internaţionale. Organizatorii îşi respectă şi în acest an tradiţia, organizând o competiţie de lung metraje în cadrul căreia, cele mai bune filme sunt răsplătite cu premii, precum Trofeul Festivalului şi Premiile de Excelenţă B-EST IFF, 2012.

Next - Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj Bucureşti, 28 martie  - 1 aprilie
 
Festivalul de scurt şi mediu metraj Next este, poate cel mai popular eveniment cinematografic al anului în răndul tinerilor iubitori de cinematografie. Organizatorii stiu reţeta secretă care atrage tinerii bucureşteni în cinematografe, mai bine ca oricine, dovada fiind cele cinci ediţii anterioare unde sălile destinate proiecţiilor păreau întotdeauna prea mici.
Anul acesta, NexT îşi aşteaptă publicul cu filme noi, îndrăzneţe şi originale la Cinema Scala, şi pentru prima dată, la Cinema Studio.

Organizatorii evenimentului vor continua seria de Seminarii NexT, care nu lipsesc nici de această dată din programul festivalului şi, promit să aducă în Capitală, profesionişti ai cinematografiei autohtone şi internaţionale. La cea de-a şasea ediţie, seminariile NexT sunt dedicate regiei, sound-design-ului şi în mod special distribuţiei de film, in aceeasi locaţie, la cafeneaua Cărtureşti Verona,
Publicul cel mai tânăr va fi aşteptat la programul NexT Kids cu o serie de surprize şi filme selecţionate special pentru el.

Ca în fiecare an, agenda NexT cuprinde un program de competiţie puternic şi secţiunile tradiţionale ale festivalului: Semaine internationale de la critique (secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes), Short Matters (scurtmetrajele nominalizate la Oscarurile Europene), Festival Friends/Prietenii Festivalului - prezentat de HBO,


Festivalul Filmului Evreiesc, 2012 Bucureşti - 19 aprilie - 3 mai
 
Un festival mai tânăr dar realizat cu mult professionalism şi pasiune de cei de la Fundaţia Culturală Art Promo şi NOI Media Print. Ei propun publicului cinefil din Bucureşti o selecţie de filme realizate de regizori iudei. Festivalul Filmului Evreiesc abordează o gamă de subiecte ale lumii evreieşti, cât şi vernisaje şi concerte, pentru a oferi spectatorilor o viziune asupra lumii iudee. Festivalul este abia la a doua editie şi se va desfasura în perioada 19 aprilie - 3 mai la Cinema Studio şi în alte locaţii conexe.

Ediţia din anul acesta alătură serilor de film expoziţii şi evenimente conexe, care vin să susţină subiectele prezentate în filme: imaginea evreilor despre ei înşişi şi imaginea evreilor în ochii altor culturi.

Festivalul Filmului European - 5 - 15 mai

Una dintre cele mai bune competiţii cinematografice organizate în România, Festivalul Filmului European, ajunge anul acesta la cea de-a 16-a ediţie. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene la Bucureşti şi reuşeşte să aducă în faţa publicului cele mai bune producţii europene ale anului. Filme care spun poveşti în care binele nu învinge întotdeauna răul, iar protagoniştii nu salvează lumea de la nici un dezastru. Filme care spun, de fapt, povestea fiecăruia dintre noi, aşa cum se întâmplă ea în viaţa reală, de care râzi oricând îţi aduci aminte, cu oameni care se pot bucura de lucrurile cele mai banale din existenţa lor.

Ca în fiecare an, Festivalul de Film European va avea loc între 5 mai şi 15 mai la Cinematograful Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român.

ANIM’EST - 5 -14 octombrie


Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, a fost înfiinţat în 2006. Este considerat de iubitorii genului, cel mai important festival de film de animaţie din România şi singurul din Bucureşti. Prin dăruirea echipei organizatoare, festivalul a devenit, pe parcursul ultimilor cinci ani, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Capitală şi unul dintre cele mai notabile festivaluri de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est.

 Workshopurile create de organizatori sunt dedicate celor care doresc să se iniţieze în diverse tehnici de animaţie. Festivalul include şi cursuri susţinute de invitaţi importanţi din ţară şi de peste hotare, iar petrecerile şi concertele dedicate invitaţilor şi publicului anim'est completează programul celor 10 zile de efervescenţă Anim'est în Capitală. Iubitorii filmelor de animaţie sunt invitaţi între 5 - 14 octombrie la Cinemateca Patria şi Cinema Union.

KINOFEST  - 26 - 28 octombrie


De şase ani, pe lista festivalelor de film importante din Bucureşti, şi-a făcut loc şi primul festival internaţional de film digital. Experimentul a crescut anual in cele cinci editii, iar anul acesta, la cea de-a şasea ediţie, organizatorii promit foarte multe surprise celor ce vor veni în perioada 26 octombrie - 28 octombrie la proiecţiile din cadrul festivalului.

În fiecare din cele cinci ediţii, festivalul a prezentat importanţi producători de scurtmetraj, o selecţie de foarte bună calitate, concerte inedite şi noutăţi în domeniul artelor vizuale. Numai aici puteţi să vedeţi cele mai frumoase poveşti din puternica şcoală de film spaniolă.

Festivalul are trei secţiuni de concurs (Animaţie, Ficţiune şi Micromovie), secţiunea Off concurs, plus programele paralele. Kinofest are din acest an o mascotă sub forma unui supererou. Numele acestuia este Kinoman. Mascota a fost concepută şi realizată de graficianul Nicu Duţă.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite