Femeile bătute, hrănite cu "salam şi pâine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Anul acesta, în Capitală, peste 4.000 de persoane au făcut sesizări în legătură cu violenţa din familie. Numai în 113 cazuri s-a început urmărirea

Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Anul acesta, în Capitală, peste 4.000 de persoane au făcut sesizări în legătură cu violenţa din familie. Numai în 113 cazuri s-a început urmărirea penală împotriva agresorilor, fiind puşi sub acuzare 99 de învinuiţi.

În Bucureşti nu mai e niciun adăpost public
"Foarte multe victime îşi retrag plângerile, aşa că numărul celor condamnaţi este foarte mic", a spus Graţiela Văduva. Atât reprezentanţii poliţiei, cât şi cei ai ONG-urilor implicate în combatarea violenţei familiale sunt de acord că victimele renunţă să-şi facă dreptate din lipsa unui cămin alternativ. "În Bucureşti există doar trei locuri spre care persoanele abuzate pot fugi: Diaconia, fondul locativ asigurat de Sensiblu şi adăpostul de la Polimed. Însă aceste spaţii sunt private şi nu oferă posibilitatea refugiului de urgenţă", a adăugat Văduva. şeful Serviciului Acreditări şi Avizări din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, Aura Colang, a dezvăluit că instituţia pe care o reprezintă a pierdut, anul acesta, singurul adăpost pe care îl oferea celor agresaţi. "Centrul nostru funcţiona în cadrul Policlinicii Titan, însă, după privatizarea acesteia, nu am avut unde să-l mutăm", a menţionat Aura Colang. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului intervine numai în cadrul unui orar prestabilit. În Bucureşti, urgenţele care depăşesc ora 16.00 nu sunt asistate decât în sectoarele 1 şi 2. În consecinţă, persoanele care vor să scape de bătăile de-acasă ajung tot la poliţie.

Uşile se sparg numai cu mandat
"Nu avem baza legală pentru a acţiona la timp. Ne trebuie mandat şi aprobare din partea unui procuror ca să intrăm cu forţa în locuinţa unde se produce agresiunea. Nu putem să spargem pur şi simplu uşa", a declarat şeful Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Statistica Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii arată că mai mult de 80% din persoanele care reclamă violenţe în familie sunt femei. Operatorii numărului de urgenţă 112 au constatat că aproape 20% din totalul sesizărilor vizează abuzurile familiale. În Capitală, cele mai multe probleme de acest tip s-au identificat în secto-rul 5.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite