Bucureşti:Codruţa Farcaş face opere de artă din păr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu formaţie de artist plastic, Codruţa Farcaş a găsit în hairstyling un domeniu în care poate fi şi sculptor şi pictor şi artist decorator. Concepe coafura ca pe un element al unui portret, iar din firele tăiate realizează  cele mai neaşteptate obiecte-suvenir


În urmă cu cinci ani, după ce studiase artele plastice la Cluj, Codruţa Farcaş a urmat  un curs de hairstyling care, spre surpriza ei, i-a deschis un  drum la care nu se gândise.

Beneficiând de profesori foarte buni, acel curs i-a dezvăluit o alternativă profesională în care artistul din ea se putea manifesta şi dezvolta, aspirând, nestingherită, la împlinire, ca în orice alt domeniu al artelor vizuale.

De la Blondi, la Londra

Înţelegînd aceste lucruri, Codruţa Farcaş a venit la Bucureşti, unde a dat concurs de angajare ca hairstylist la Salonul Blondi, una dintre cele mai de prestigiu firme, în domeniu, din Capitală.

Au urmat, apoi,  mutarea în Capitală, participări la concursuri şi expoziţii, selecţionări la stagii de pregătire în străinătate.
În 2008, Codruţa Farcaş a fost selectată ca unic reprezentant al României la Concursul Internaţional de Hairstyling „Trend Vision”, de la Lisabona, organizat de Wella. „Este extraordinar să te afli pe scenă, alături de cei mai talentaţi hairstylişti din lume, şi să-ţi prezinţi conceptul, pentru care ai creat nu doar coafura, adică tunsoare şi culoare, dar şi vestimentaţia şi make-up-ul.

În iulie, 2009,  drumul profesional ales în urmă cu cinci ani a condus-o pe Codruţa Farcaş la Londra.

La aniversarea celebrului Vidal Sassoon

De numele lui Vidal Sasoon se leagă cea de a doua revoluţie mondială din istoria modernă a coafurii.

„Prin anii’ 20 ai secolului trecut, femeile se tundeau la frizeri, cu flaconul de săruri sub nas. Pe atunci nu existau coafori pentru femei care să îndrăznească să facă pieptănături pe păr scurt, iar emoţia curajoaselor din epocă era atît de mare, când le intra foarfeca în păr, încât multe leşinau. Tunsoarea la modă se numea bob, adică rotund şi cu volum”, povesteşte Codruţa. „A doua revoluţie mondială în moda coafurilor s-a întâmplat în 1960, când un tânăr designer din Anglia, Vidal Sassoon, geometriza tunsoarea bob, lansând o nouă modă care avea să fie adoptată de vedetele de pretutindeni şi care este şi astăzi reprezentată de nume ca Rihanna, sau Victoria Beckham. Aşa că, faptul că am fost invitată, în acest an, când Vidal Sassoon a fost sărbătorit, la Royal Albert Hall din Londra, cu ocazia împlinirii a 80 de ani, să particp la acest eveniment, a fost ca un vis pentru mine. Am fost fericită să mă aflu  alături de această legendă vie care este Vidal Sasoon şi de specialiştii academiei sale de hairstyling, un veritabil Harvard al hairstylingului internaţional”, a spus, emoţionată, Codruţa.

Întrebări şi răspunsuri

..În ce constă arta şi măiestria unui hairstylist?

C.F.: Arta constă în forma şi culoarea pe care o dai coafurii, inspirate de firul de păr, de fizionomia şi personalitatea fiecărei persoane, ca într-un portret. Iar măiestria constă în gradul de însuşire a tehnicii: poziţia corpului faţă de şuviţa de păr pe care o tai, unghiul la care ridici şuviţa etc.

..Ce obiecte faci din părul care cade la tuns?

C.F.: O pălărie, un pahar, o pereche de pantofi, ceva care să reconstituie, cumva, imaginea persoanei, în absenţa ei. Ca un suvenir.

.. Cum reuşeşti să-l construieşti din fire de păr?

C.F.: După modelul cuibului de rândunică, ţesut din tot felul de fire.

 Ce îi place
Codruţa este încântată de faptul că profesia ei îi permite să relaţioneze cu oamenii şi să le sporească încrederea de sine. “Satisfacţia mea este atât în plan uman cât şi în cel creativ, pentru că lucrarea mea se transformă, se dezvoltă, iese pe stradă unde o poate privi oricine”, spune artista.

Ce nu-i place
Codruţa nu suportă agresiunea asupra animalelor, bădărănia şi gunoaiele de pe stradă. De asemenea, nu suportă pasivitatea faţă de ceva ce poate fi înfrumuseţat. “Nici pantofii nu scapă nevopsiţi, dacă cu altă culoare le-ar sta mai bine”, spune Codruţa.

Profil
Născută: 16 iulie 1979, la Baia Mare
Familie: Căsătorită de nouă ani cu Cristi Farcaş, artist vizual foto şi video. Au fost colegi de liceu şi la Facultatea de Arte din Cluj.
Profesie: Hairstylist şi autor de expoziţii de coafură.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite