Bucureşti: Fără slujbe de duminică în bisericile catolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti a fost singurul lăcaş de cult din sudul ţării unde în această dimineaţă s-a ţinut Sfânta Liturghie.

Arhiepiscopia Romano-Catolică a luat această decizie considerând că monumentele istorice şi de cult din Capitală sunt puse în pericol din cauza indiferenţei autoritaţilor care emit autorizaţii de construcţie pentru clădirile aflate în apropierea bisericilor.

Toti preoţii romano-catolici din regiunile Oltenia, Muntenia şi Dobrogea s-au strâns în această dimineaţă pentru a participa la slujba ţinută la Catedrala „Sfântul Iosif“ din Capitală, potrivit preotului Vicenţiu, purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.


După Litughie, participanţii la slujbă au mărşăluit în semn de prost pe traseul Strada General Berthelot, Calea Victoriei, Bulevardul Bălcescu, Bulevardul Magheru, Lascăr Catargiu şi Piaţa Victoriei.
În faţa Guvernului, romano-catolicii au depus o petiţie în care se solicită sprijinul Catedralei „Sfântul Iosif“ şi a celorlalte construcţii de patrimoniu.

„Cerem dreptate în cazul Catedralei «Sfântul Iosif», a Bisericii Armeneşti şi al tuturor monumentelor istorice agresate în Capitală şi în întreaga ţară, puse în grav pericol“, a declarat Înalt Prea Sfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice şi credincioşii doresc să oprească construirea lângă Catedrală a unei clădiri de birouri de 75 de metri înălţime. Construcţia Cathedral Plaza a început în martie 2006. În ciuda protestelor în urmă cu o lună Curtea de Apel Ploieşti a permis continuarea lucrărilor.


Arhiepiscopia Romană-Catolică susţine că o astfel de clădire pune în pericol rezistenţa lăcaşului de cult şi de aceea ia în calcul posibilitatea de a se adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Totodată, duminica trecută 50 de persoane s-au strâns în faţa Catedralei „Sfântul Iosif“ pentru a cere autorităţilor să demoleze clădirea de birouri şi să amenajeze în locul ei un parc.


Demersurile Bisericii şi ale ONG-urilor au devenit mai puternice după incendiul din noaptea de 25 iunie în care a ars turnul Millenium Business Center aflat în apropierea Bisericii Armeneşti. Pagubele incendiului considerat cel mai mare din ultimul deceniu sunt estimate la aproximativ 15-20 milioane de euro.

Cerem dreptate în cazul Catedralei „Sfântul Iosif“, a Bisericii Armeneşti şi al tuturor monumentelor istorice agresate în Capitală şi în întreaga ţară, puse în grav pericol.
Ioan Robu,
Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite