Factura la întreţinere va fi dublă la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii vor plăti câte 166 şi 400 de lei pe gigacalorie la căldură, respectiv la apă caldă. Edilii au decis că doar pensionarii, şomerii şi cei cu venit minim vor plăti căldura ca anul trecut.


Varianta a fost anunţată de Mihai Becheanu, directorul RADET, şi urmeză să fie supusă spre aprobare consilierilor municipali în următoarea şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„Vom găsi nişte formule de ajutor social pentru pensionari şi şomeri şi, posibil, şi pentru persoanele care au venitul minim pe economie. Am renunţat la formula cu praguri salariale pentru care s-ar fi acordat diferite subvenţii”, ne-a declarat Becheanu. Iniţial, primarul Sorin Oprescu anunţase că va găsi nişte formule pentru ca şi bucureştenii cu venituri între 2.500 şi 3.000 de lei să primească subvenţii, însă mai scăzute.

Căldura, între 160 şi 400 de lei

Specialiştii regiei au întocmit calculele finale care arată cât îi va costa pe membrii asociaţiilor de locatari renunţarea aproape totală la subvenţiile pentru energia termică şi care va fi influenţa creşterii TVA-ului. Potrivit acestora, factura pe luna ianuarie a anului viitor va oscila între 160 de lei pentru o garsonieră ocupată de o persoană şi 400 de lei pentru un apartament de patru camere cu patru locatari. Bucureştenii plătesc acum 119 lei pentru o gigacalorie, în condiţiile în care RADET furnizează apa caldă şi căldura cu aproape 300 de lei gigacaloria. Diferenţa de preţ este suportată de Primăria Capitalei şi de către Guvern. Dacă şi Guvernul îşi va retrage subvenţia, facturile se vor tripla.  

Mărirea costurilor vor falimenta RADET-ul


Pentru asociaţiile de proprietari, scenariul pare apocaliptic. „Cel puţin 35% dintre bucureşteni vor intra în încapacitate de plată. Oamenii vor căuta soluţii alternative pentru apa caldă şi căldură şi acest lucru va duce la dezechilibrarea sistemului de termoficare. Se vor debranşa şi vor folosi gazele ori îşi vor monta godine şi se vor încălzi cu lemne”, a declarat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.
El a mai declarat că, potrivit standardelor europene, facturile pentru utilităţi nu ar trebui să depăşească 15% din veniturile unei familii, dar la noi acestea reprezintă în jur de 40% din venituri.



 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite