Fabrica Timpuri Noi a intrat în era Ikea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei clăriri care alcătuiesc fosta întreprindere comunistă au început să fie demolate. Cei 51.000 de metri pătraţi au fost vânduţi fondului de investiţii Interprime Properties, din care face parte şi grupul IKEA.


Au trecut trei ani de când conducerea „Timpuri Noi“ a anunţat că scoate la vânzare un teren de circa cinci hectare pe care se află situată fabrica, mai exact pe Splaiul Unirii, cu un preţ de pornire de 100 de milioane de euro.

Oferta primită de la Interprime Properties, parte a grupului IKEA, a fost de aproximativ trei ori mai mică faţă de ultima refuzată de conducerea fabrici, făcută însă în perioada boomului imobiliar. De o săptămână a început să se aleagă „praful“ de fabrică.

„Nu este afacerea lui Videanu!”

Noul proprietar al primei uzine metalurgice din Capitală, fondată în 1864 de francezul Louis Lumaitre, a început să demoleze cu ajutorul „crocodililor”, cum sunt poreclite buldozerele cu dinţi imenşi, halele care nu au fost clasate ca monument istoric.

Vechea conducere însă care a mai rămas în birouri nu este tocmai încântată de acest eveniment. „Nu vrem să se creadă că aceasta este doar o mega afacere imobiliară a lui Videanu. Nu este adevărat. Nu am demolat clădirele clasate ca monument istoric, deci nu este nimic interesant aici de văzut“, a declarat fostul director adjunct al întreprinderii, Adrian Alexandru Breazu.

Fabrica se mută la Jilava

Directorul a mai spus că investitorii au fost interesaţi de PUZ-ul pe care Timpuri Noi îl are pe actualul amplasament, PUZ ce prevede construcţia unor blocuri înalte de zece metri. Asta înseamnă că în zonă nu va apărea încă un complex Ikea.

De dimineaţă muncitorii se „încălzeau” pentru o nouă zi de demolări citind presa. „Ne apucăm de treabă mai încolo. Construim un gard şi apoi băgam şi maşina ca să spargem restul de hale, dar mai întâi trebuie să ne asigurăm pe unde cad pereţii“, a spus unul dintre muncitori.

Breazu a ţinut să precizeze foarte vocal că fosta întreprindere comunistă nu va dispărea.

„Fabrica îşi va muta sediul într-o clădire construită în comuna Jilava, unde vor lucra aproximativ 150 de angajaţi, faţă de 2.700 de oameni cât număra la începutul anilor 90“, a completat el.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite