FOTO Spitalul Colţea va avea faţadă nouă în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare la faţada instituţiei medicale de la Universitate, începute în urmă cu 11 ani, sunt la final. Peste două luni va fi gata. Reprezentaţii firmei BauTech General Construct SRL, care se ocupă acum de renovare, susţin că în zece zile va fi terminată curtea clădirii: pavajul, gardul şi cele două fântâni arteziene. Interiorul clădirii va fi gata în februarie.

După 11 ani de lucrări, tergiversări şi scandaluri, Spitalul Colţea, clădire-monument istoric, este aproape gata. Rezultatele pot fi observate cu „ochiul liber“ de toţi bucureştenii care trec prin Piaţa Universităţii.

Aproximativ 240 de muncitori lucrează de zori zilnic pentru terminarea lucrărilor, adică la 11 februarie 2011.

Reprezentanţii constructorului, firma BauTech General Construct SRL, care a preluat proiectul în aprilie 2009, promit să termine faţada cu două luni mai repede, dacă le permite vremea. „Clădirea este gata în proporţie de 87%. Vom finaliza faţada şi partea exterioară până în decembrie, dacă lucrurile merg bine: mai avem cupola corpului central. Totul depinde de cum vor fi condiţiile meteorologice: dacă vremea va fi frumoasă, nu vom avea nicio problemă, dacă nu, finalizăm în februarie, când avem termen“, a declarat, pentru „Adevărul“, Nicolae Ghiţă, asociat al firmei BauTech General Construct SRL.

Curtea interioară, gata în zece zile
Constructorul susţine că până la sfârşitul săptămânii viitoare va fi finalizată curtea din faţa unităţii spitaliceşti. „Gardul, pavajul şi cele două fântâni arteziene vor fi gata în maximum zece zile“, a mai spus Nicolae Ghiţă.

Constructorii şi-au propus să termine partea interioară în luna februarie. „Aula, mezaninul, scările, coloanele, pardoselile din mozaiic, culoarele din marmură, toate acestea vor fi renovate până în februarie. Durează mai mult pentru că este vorba, totuşi, de o clădire istorică şi trebuie făcut totul cu mare grijă“, a adăugat asociatul firmei BauTech General Construct SRL.

Chiar şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care luptă pentru protejarea clădirilor istorice din Capitală se declară mulţumiţi de reabilitarea Spitalului Colţea. „Mi se pare foarte ok ce au făcut. Din păcate, sunt peste 15.000 de clădiri vechi în Bucureşti şi doar între 50 şi 80 restaurate. Este o clădire norocoasă!“, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele „Salvaţi Bucureştiul“.

Peste 300 de ani vechime
Spitalul Colţea, primul din Ţara Românească, a fost construit de stolnicul Mihail Cantacuzino, în 1704. Pe acest loc, care aparţinea clucerului Colţea Doicescu, se afla o biserică de lemn înainte. Clădirea a trecut prin multe incendii şi cutremure. În 1888, nu mai corespundea cerinţelor asistenţei sanitare şi a fost construit un nou spital, care funcţionează şi astăzi. În ’99 Guvernul a hotărât modernizarea Spitalului şi a Bbisricii Colţea, proiect în care s-au investit 90 de milioane de dolari. În 2008, Policlinica Colţea a fost demolată, după o autorizaţie de demolare emisă de primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă.




 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite