FOTOGALERIE Fizicienii străini stau la coadă pentru experimente la acceleratorul de particule de lângă Bucureşti, cel mai performant din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la acceleratorul de particule CERN din Geneva au reuşit să capteze, ieri, pentru prima dată în istorie, atomi de antimaterie. Reuşita lor a fost deja declarată epocală de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Puţini ştiu, însă, că la câţiva kilometri de Bucureşti, fizicieni din toată lumea aşteaptă cu lunile pentru a putea face experimente asemănătoare la acceleratorul de particule de la

Acceleratorul TANDEM a fost inaugurat în 1973, însă a fost modernizat de mai multe ori, ajungând unul dintre cele mai bune din Europa.

„În mod cert este cel mai performant din Europa de Est. Am investit mult în el în ultimii ani, aşa că sunt cercetători din toată lumea care doresc să facă experimente aici. Evident, nu este la fel de performant ca cel de la Geneva, este mai mic", a declarat Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) de la Măgurele.

Cel mai mare laser din lume

Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele este implicat în cel mai important proiect ştiinţific al momentului. Aici va fi construit, până la sfârşitul lui 2015, laboratorul care va adăposti cel mai puternic laser din lume. Proiectul este considerat următorul pas semnificativ în fizică după acceleratorul de particule de la CERN.

„Acest proiect a pus Măgurele pe harta ştiinţifică a lumii. Este cel mai important proiect ştiinţific dezvoltat vreodată în România", a precizat Nicolae Zamfir, directorul IFIN.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite