VIDEO FOTOGALERIE Cum ar fi dacă ar lua foc un avion pe Aeroportul Băneasa. Reacţia autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SIMULARE Prefectura Capitalei a organizat ieri un exerciţiu pe Aeroportul „Aurel Vlaicu“ în care o aeronavă cu 80 de pasageri este cuprinsă de flăcări. Din fericire, doar cinci persoane „au murit”.

Miercuri, 12 octombrie, ora 9.40: un avion care efectează un zbor de linie pe ruta Roma-Bucureşti cu 80 de pasageri la bord se pregăteşte să aterizeze pe Aeroportul Băneasa. Totul pare în regulă: vântul nu bate puternic, vremea este uscată şi vizibilitatea ridicată. Piloţii execută manevrele de aterizare, când deodată, în momentul contactului cu solul explodează un cauciuc la trenul principal de aterizare dreapta. Avionul se înclină brusc pe partea afectată.

image

Pasagerii nici nu mai au timp să intre în panică. Aripa aeronavei se loveşte brutal de sol şi se rupe în două, făcând să se scurgă tot combustibilul. Fuzelajul şi aripa iau foc în doar câteva secunde. Cinci pasageri îşi perd viaţa în urma impactului. Aeroportul şi autorităţile din Bucureşti intră în alertă. Cam aşa ar suna scenariul prezentat ieri în timpul exerciţiului de intervenţi de pe Băneasa, pentru a verifica rapiditatea salvatorilor bucureşteni.
Simularea s-a făcut ca şi cum toate aceste lucruri s-au petrecut.

120 de oameni au participat la „salvare”
De aici, au început să apară toate forţele de intervenţie, care au acţionat conform „planului roşu”, o strategie care se aplică pentru un incident de asemenea amploare. În primele cinci minute, 20 de  pompieri de pe aeroport erau deja la faţa locului pentru a „stinge flăcările”. În următoarele aproximativ trei minute, ei sunt acompaniaţi deja de alţi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, de la Detaşamentul Băneasa, care vin cu două autospeciale cu apă şi spumă, o maşină de descarcerare, o ambulanţă, două maşini cu medic şi o maşină tip „spital mobil”.

La intervenţie participă şi pompierii de la Detaşamentul Special de Salvatori de la Vitan. În total, 120 de oameni acţionează la operaţiunea de intervenţie. Toboganele avionului sunt date la o parte şi angajaţii ISU îşi montează scările. „Răniţii“ sunt scoşi pe targă şi trataţi la faţa locului, după care sunt trimişi către spitalele bucureştene. În aproximativ o oră, situaţia este readusă la normal, iar pompierii curăţă toată zona.

Accident real pe Băneasa, în urmă cu 12 ani
Prefectul s-a declarat satisfăcut de simulare şi de viteza de reacţie a autorităţilor. „M-a interesat cum interacţionează factorii de decizie. Timpii de intervenţie sunt cei reali. Pompierii nu aşteptau aici după colţ, ci au venit de la unitatea din Băneasa. Dacă chiar aşa se desfăşoară lucrurile şi dacă se întâmplă real astfel de situaţii, mă declar mulţumit”, a spus prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

În urmă cu 12 ani chiar a avut loc un accident la aterizare pe Aeroportul Băneasa, când un avion a lovit un câine maidanez. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită atunci.


 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite