FOTOGALERIE Cimitirul din buricul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucările pentru construirea parcării din Piiaţa Universităţii au scos la iveală un cimitir din secolului XVI însă osemintele nu vor sta în calea viitoarei construcţii, potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei. Cele 40 de schelete vor fi investigate, iar cele care s-au păstrat cel mai bine vor fi expuse într-un muzeu. Restul vor fi reînhumate într-o groapă comună.

Primele oseminte au fost descoperite în urmă cu zece zile, informaţia a circulat doar sub formă de zvon, iar autorităţile au infirmat-o susţinând că se încearcă sistarea lucrărilor. Ieri, adevărul nu a mai putut fi ascuns când muncitorii au descoperit alte trei schelete foarte aproape de trotuar, iar curioşii au început să le pozeze prin gardul de sârmă ce împrejmuieşte şantierul. A venit şi confirmarea. „Este vorba de un cimitir obişnuit de mahala aflat în jurul Mănăstirii Sfântul Sava. Osemintele vor fi luate şi se va efectua un studiu antropologic. O parte din ele vor fi expuse“, a declarat Gheorghe Mănucu, şeful secţiei Arheologie de la Muzeul Bucureşti.

Descoperire arheologică: mai multe schelete au fost găsite în zona Universitate din Capitală Foto: Lucian Muntean

Scheletele datează din secolul al XVI-lea, când în zona Universitate era un cimitir care aparţinea Mănăstirii Sf. Sava

El a mai precizat că în secolul al XVI.lea, locuitorii se înmormântau în jurul bisericilor din mahalale, iar în timpul lui Alexandru Ioan Cuza s-a dat un decret ca să se facă noi cimitire.

Muzeu şi parcare în acelaşi proiect
Potrivit viceprimarului Capitalei, Mircea Raicu, scheletele nu modifică proiectul parcării. „Din informaţiile mele, descărcarea arheologică e aproape gata. S-a descoperit doar o parte dintr-un zid şi osemintele, ceea ce înseamnă că lucrările continuă“, a declarat Raicu. Şi directorul Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă este de părere că eventualele vestigii care vor fi descoperite nu vor aduce modificări proiectului. „În cazul în care vor apărea alte vestigii sau oseminte, modificările vor fi foarte mici”, a declarat Hreapcă.

Schelete Universitate 2

40 de rămăşiţe umane au fost descoperite până în momentul de faţă

Arheologii, de cealaltă parte, sunt ceva mai rezervaţi. „Conform legislaţiei, cel care vrea să realizeze o parcare cu o adâncime de 20 de metri trebuie să apeleze la cercetarea arheologică. Din săpăturile anterioare ştiam că există aici cimitirul şi vestigiile de la Sf. Sava. Arheologii efectuează cercetări în această zonă şi în funcţie de rezultatele care vor fi date Ministerului Culturii, se va aproba sau nu proiectul pentru această parcare”, a declarat Mănucu. Totodată şeful echipei de arheologi a explicat că este posibil ca proiectul parcării să fie modificat în funcţie de starea în care vor fi găsite şi alte vestigii arhitecturale în zonă, existând posibilitatea ca acestea să fie încorporate în lucrări, în cazul în care ele s-au conservat suficient de bine.    

Oraşul de sub oraş
Istoricul Dan Fălcan susţine că probabilitatea de a fi descoperite noi vestigii este foarte mare. „Tot Centrul Vechi al Bucureştiului are aceeaşi problemă: oriunde sapi dai de vestigii, de ruine de hanuri, de case, de prăvălii”, a spus istoricul. Şi fostul ministru al culturii, Adrian Iorgulescu a declarat că întreaga zonă centrală, de la Intercontinental până la Hanul lui Manuc, este plină de vestigii. „Putem găsi o întreagă istorie a Bucureştiului pentru că aici a fost cetatea domnească, o zonă foarte populată. Fără a bloca vreo lucrare de modernizare, cum este parcarea în cazul de faţă, avem obligaţia să respectăm aceste ruine”. Fostul ministru Adrian Cioroianu, este, de asemenea, de părere că doar în cazul unor situri fără importanţă arheologică, lucrările pot merge mai departe.

Schelete Universitate 3

Arheologii au strâns scheletele care vor fi duse la muzeu

Centrul Istoric, oprit  şase luni de vestigii
În cazul Centrului Istoric, vestigiile descoperite au întârziat lucrările cu aproximativ jumătate de an. „Şi în zona Universităţii, tot Centru Istoric este şi este foarte mare probabilitatea să se descopere vestigii. Pe noi, descoperirea acestora ne-a întârziat cu jumătate de an. Cred că şi în cazul parcării trebuie respectată legislaţia şi sper să se respecte, chiar dacă este vorba de un alt constructor”, a declarat Şerban Georgescu, reprezentantul firmei Sedesa, cea care s-a ocupat de reabilitarea Centrului Istoric.

Schelete Universitate 4

Curioşii s-au strâns la Universitate pentru a vedea osemintele în staţia de RATB de la Universitate

Parcarea de la Universitate, gata până în 2012
Parcajul subteran de la Universitate va avea 400 de locuri şi costă în jur de 18 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei  Suma urmează să să fie investită de firma spaniolă Inter Parking, care îşi va recupera banii prin exploatarea parcării pe o perioadă de 34 de ani.

Tariful mediu la parcarea subterană va fi de 0,38 euro pe oră, iar municipalitatea va încasa de la dezvoltatorul proiectului până la 50% din cifra de afaceri a acestuia. „Dacă volumul încasărilor va fi sub 470.000 de euro, vor trebui să dea 4% Primăriei, iar dacă depăşeşte 1.700.000 de euro, 50% din bani“, a explicat Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiţii de la Primăria Capitalei, pentru „Adevărul de Seară“.
Construcţia va avea trei niveluri şi două intrări: una din strada Toma Caragiu, iar cealaltă de pe str. Academiei.

Parcarea ar trebui să fie gata în 16 luni. Atunci, cele patru statui care au fost mutate în Parcul Izvor pe perioada lucrărilor - Gheorghe Lazar, Mihai Viteazu, Spiru Haret şi Ion Heliade Rădulescu, vor fi readuse deasupra parcării subterane.

Şase noi parcări subterane în doi ani
Per total, în maximum doi ani, bucureştenii ar trebui să aibă la dispoziţie şase noi parcări subterane cu peste 3.000 de locuri. Astfel, pe lângă cea de la Universitate, unde deja au început lucrările, vor fi ridicate parcări în subteran la Piaţa Dorobanţi, Piaţa Alba Iulia, Walter Mărăcineanu, strada Edgar Quinet şi Piaţa Charles de Gaulle.

schita Universitate

Fosta parcare de la Universitate va fi înlocuită de spaţii verzi

Dacă iniţial pentru cele şase parcări au fost prevăzute 4.252 de locuri şi investiţia a fost estimată la peste 308 milioane de euro, după mai multe calcule, s-a decis la sfârşitul lunii trecute că sunt de ajuns 3.358 de locuri care pot fi construite cu 160 de milioane de euro. „Au fost mai multe greşeli matematice în trecut. În plus, am redus numărul de locuri după ce am regândit cele şase proiecte“, a explicat Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiţii de la Primăria Capitale. (Silviu Brumă)

 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite