FOTOGALERIE Cel mai mare cartier chinezesc din Europa se ridică lângă Bucureşti. Vezi AICI cum evoluează lucrările la Chinatown de la Afumaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii chinezi vor întârzia deschiderea celui mai mare cartier chinezesc din Europa, situat în Afumaţi. Proiectul imobiliar a cărei investiţie a fost evaluată la peste 100 de milioane de euro va fi inaugurat peste aproximativ o lună, chiar dacă pe panoul de la intrare încă scrie că se deschide la 29 aprilie.

Firma China Town România, controlată de investitori chinezi şi turci a decis să contramandeze marea inaugurare a celui mai mai mare Chinatown din Europa, localizat la marginea Bucureştiului, în Afumaţi. Oficialii spun că motivul îl reprezintă  întârzierea lucrărilor de finisare al standurilor, dar şi suprapunerea sărbătorilor pascale cu mult aşteptatul eveniment.

Nu se deschide vineri!

„Am creat puţină confuzie, ce-i drept, cu afişele din oraş, vineri (nr. 29 aprilie) aşteptăm de fapt proprietarii să-şi ocupe standurile. Oricum, după Paşte vânzările nu s-ar fi ridicat la nivelul aşteptărilor. Mai aşteptăm circa o lună de zile“, ne-a declarat Andi Zhuang, unul dintre asociaţii China Town Romania.

Fotografii: Lucian Muntean

image

Deşi lucrările sunt aproape gata, bucureştenii ar trebui să ştie că centrul nu arată nicidecum ca celelalte „Chinatown-uri“ din lume, deşi este impresionant, având o suprafaţă de 80 de hectare. Cel din Afumaţi arată mai degrabă ca o înşiruire de hale pe care nu ai timp să le vizitezi într-o singură zi. Un paradox al megaconstrucţiei îl reprezintă şi faptul că spaţiile comerciale au fost construite de firme turceşti cu materiale chinezeşti.

image

80% dintre spaţii au fost cumpărate

Oficialul chinez Zhuang ne-a declarat că 80% dintre buticuri au fost deja cumpărate. Cea mai mare parte de spaţii erau astăzi goale, comercianţii nu au apucat să-şi depoziteze marfa. Doar o singură farmacie, un fast-food şi un birou notarial erau deschise astăzi, însă doar pentru personalul care lucrează pentru Chinatown.

image

După inugurarea oficială, bucureştenii vor găsi aici însă 1.500 de standuri de unde pot cumpăra, la preţ de producător, haine, încălţăminte, electronice, jucării, material de construcţii. După terminarea cumpărăturilor, clienţii pot lua masa într-unul din cele patru restaurante cu specific chinezesc, turcesc şi românesc saus e pot relaxa la una dintre cele zece cafenele.

image

Totodată, ultima etapă a proiectului, potrivit lui Zhuang, o reprezintă construcţia unui en-detail deschis non-stop, a unei grădiniţe, un megadepozit, o parcare de 5.000 de locuri şi un cartier de vile lângă pădurea din apropiere.

image

Chinatown din New York, cel mai cunoscut

Cartierele numite “Chinatown” au apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru că legile discriminatorii restricţionau vânzările de pământ către chinezi. Astăzi, cartierele chinzeşti sunt răspândite în întreaga lume şi au devenit centre comerciale şi turistice. Una dintre cele mai mari concentraţii ale poporului chinez în afara graniţelor ţării natale îl reprezintă cartierul chinezesc din New York, renumit pentru restaurantele sale autentice, magazine de specialitate şi pieţe. Numărul de asiatici care locuiesc acolo este estimat la 90.000-100.000.




image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite