FOTOGALERIE Cum au ajuns cinci dintre cele mai moderne metropole din lume orase-fantomă. Află poveştile impresionante care le bântuie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trecut erau locuri moderne, care atrăgeau ca un magnet turişti de pretutindeni, însă acum au ajuns oraşe-fantomă, pe care doar producătorii de filme horror le-ar mai vizita.

Lumea largă ascunde locuri sinistre, care însă, în trecut, străluceau în lumina soarelui, iar agitaţia umană era la ea acasă. Unele au fost distruse de calamităţi naturale, altele au fost părăsite pur şi simplu din motive ascunse.

În această situaţie se află cinci foste oraşe moderne din diferite colţuri ale lumii. Unul dintre ele este oraşul chinezesc Beichuan.


Oraşul Beichuan / sursă foto: Descoperă.ro

Beichuan

În luna mai a anului 2008, autorităţile chineze au mutat locuitorii într-o zonă apropiată, abandonând astfel oraşul. Decizia a fost luată după cutremurul care a avut loc la acea dată, Beichuan fiind una dintre cele mai afectate locaţii din China.

Mai exact, numărul victimelor calamităţii naturale s-a ridicat la 50.000, iar oraşul a fost distrus în proporţie de 80%.

Insula Hashima

Astfel, autorităţile chineze au decis că reconstruirea Beichuanului ar implica costuri mult prea mari şi l-au abandonat. În prezent, oraşul arată mai rău decât o groapă de gunoi.

5. Humberstone şi Santa Laura, Chile

Huberstone şi Santa Laura sunt două oraşe care au profitat la maximum de perioada în care comerţul cu nitraţi era la mare căutare. Principala sursă de venit din cele două locaţii era mineritul şi centrul de procesare, foarte active în anii '30 şi '40.


Oraşul Humberstone / sursă foto: Descoperă.ro

Humberstone

Perioada de aur a celor două oraşe a început să se apropie de sfârşit când a fost descoperit salpetrul, un substitut sintetic mai ieftin decât nitraţii.

Astfel, odată cu diminuarea cererii de nitraţi, Humberstone şi Santa Laura au început să fie abandonate. Locuitorii au început să plece puţini câte puţini, până când, brusc, oraşul a devenit pustiu.


Oraşul Humberstone / sursă foto: Descoperă.ro

Humberstone

În 1970, guvernul din Chile a declarat cele două oraşe monumente naţionale, iar în 2005, acestea au fost incluse în World Heritage Sites de către UNESCO şi astfel, Humberstone şi Santa Laura vor fi protejate de distrugere.


Oraşul Santa Laura / sursă foto: Descoperă.ro

Santa Laura

4. O parte din Detroit, SUA

Chiar şi în ţările mari, puternice financiar, se găsesc locuri-fantomă. Este vorba chiar de renumitul oraş Detroit, care găzduieşte un cartier total abandonat, pe numele său „The Motor City‟. Cunoscut pentru rolul pe care l-a jucat în industria automobilelor, de unde şi-a luat şi denumirea, cartierul mergea brici pe plan economic,în anii '50,  cu un număr foarte mare de angajaţi şi venituri considerabile.


Zone ale oraşului Detroit / sursă foto: Descoperă.ro

Zone ale oraşului Detroit

De-a lungul timpului, în „The Motor City‟ au „răsărit‟ construcţii care marcau orizontul Detroitului. Era un oraş înfloritor, însă, cum nicio minune nu ţine la nesfârşit, Detroitul a dat nas în nas cu declinul industriei americane de automobile din anii '70 şi '80, care a intrat în recesiune.

Oamenii au început să părăsească cartierul, care multe nu mai promitea. Încet, încet, în timp, până şi proprietarii clădirilor au fost obligaţi să le abandoneze şi să caute un trai mai bun în altă parte.


Zone ale oraşului Detroit / sursă foto: Descoperă.ro

Zone ale oraşului Detroit

Pustiu fiind, cartierul a ajuns astfel pe mâna vandalilor care au spart geamuri, au mâzgălit pereţii şi au distrus arhitectura specifică zonei.


Zone ale oraşului Detroit / sursă foto: Descoperă.ro

Zone ale oraşului Detroit

3. Insula Hashima, Japonia

Furnizorul principal de cărbune al Japoniei pentru timp de aproape un secol, o insulă stâncoasă, aflată în aproierea coastei oraşului Nagasaki, a intrat în perioada sa de glorie după ce corporaţia Mitsubishi l-a preluat.


Insula Hashima / sursă foto: Descoperă.ro

Insula Hashima

De-a lungul timpului, mii de oameni au ales să muncească pe insulă şi să locuiască în apartamentele noi oferite de Mitsubishi. În 1959, Hashima devenise cel mai dens populat oraş al lumii, cu un număr de 5.259 de locuitori.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial a început şi perioada de dezvoltare a insulei. Televizoare, radiouri şi săli de cinema moderne au apărut pentru a îndulci viaţa rezidenţilor.


Insula Hashima / sursă foto: Descoperă.ro

Insula Hashima

La începutul anului 1974 însă, perioada de glorie a Hashimei avea să apună. Exploatarea cărbunelui a decăzut în faţa petrolului, care devenise, începând cu acel an, principala sursă de producere a energiei. Ca urmare, liderii companiei Mitsubishi şi-au făcut publică decizia de a închide mina, iar numai într-un an de zile, ultimul locuitor părăsea insula.


Insula Hashima / sursă foto: Descoperă.ro

Insula Hashima

2. Centralia, Pennsylvania, SUA

În trecut, cei 3.000 de locuitori ai oraşului Centralia din Pennsylvania îşi obţineau pâinea din minerit, în partea deluroasă a zonei. Ca orice oraş american, rezidenţii se puteau bucura de facilităţi obişnuite precum magazine, biserici, hoteluri sau baruri.


Oraşul Centralia / sursă foto: Descoperă.ro

Oraşul Centralia

În 1962 a avut loc tragedia care a transnformat Centralia într-un oraş-fantomă. Nişte muncitori au decis să ardă gunoiul într-o gaură săpată în pământ, însă au aprins din greşeală un depozit vast de antracit. Flăcările s-au răspândit de la cărbunele local la întreaga reţea de depozite, cauzând în cele din urmă un uriaş foc subteran.


Oraşul Centralia / sursă foto: Descoperă.ro

Oraşul Centralia

Autorităţile au încercat atunci ani la rând să stingă focul de sub oraş, dar fără succes. Astfel, au decis că oraşul trebuie mutat, iar Centralia să rămână în cenuşă.


Oraşul Centralia / sursă foto: Descoperă.ro

Oraşul Centralia

1. Pripiat, Ucraina

26 aprilie 1986 este data celui mai grav dezastru nuclear din istoria producţiei de energie nucleară, explozia petrecută la reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl.


Oraşul Pripiat / sursă foto: Descoperă.ro

Oraşul Pripiat

Radiaţiile rezultate în urma exploziei au cauzat mii de decese în Ucraina, Rusia şi în ţările învecinate, însă efectele pe termen lung ale acestei catastrofe sunt mult mai grave: răspândirea bolilor de cancer, copii născuţi cu malformaţii, iradierea pământului agricol.


Oraşul Pripiat / sursă foto: Descoperă.ro

Oraşul Pripiat

Autorităţile au evacuat numeroase localităţi apropiate Cernobâlului, printre acestea fiind şi Pripiat, care adăpostea un număr de 44.000 de locuitori, majoritatea angajaţi ai centralei.

Evacuarea oraşului ucrainean oferă acum o privelişte macabră, unde ai impresia că te afli într-un film horror. Pripiat îşi merită acum denumirea de oraş-fantomă.


Oraşul Pripiat / sursă foto: Descoperă.ro

Oraşul Pripiat

În prezent, Pripiat este acoperit de vegetaţie, iar animalele sălbatice îşi fac veacul prin clădirile dărăpănate.

sursă: descopera.ro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite