Bucureşti: FOTOGALERIE Ne pregătim de dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

76 de autospeciale ale pompierilor şi 30 de ambulanţe şi maşini de intervenţie SMURD au fost folosite la exerciţiul din centrul oraşului. Organizatorii s-au declarat mulţumiţi de modul în care s-au mişcat forţele specializate, dar recunosc că este loc de mai bine.

La exerciţiul organizat ieri, în centrul Capitalei, de către Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), au participat toate forţele specializate ale acestei instituţii.

Scenariul exerciţiului a avut la bază producerea unui cutremur în zona Vrancea cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 km, urmat de trei replici cu intensitate de la 3,8 până la 5,1 grade pe scara Richter.

Pentru intervenţia din centrul oraşului, CMBSU a acţionat cu zece autospeciale de stingere a incendiilor, trei autoscări mecanice, patru autospeciale de descarcerare, zece ambulanţe SMURD, două autospeciale de transport victime multiple, un echipaj de salvare de la înălţimi, o autospecială pentru intervenţii la accidente colective şi un buldoexcavator.

Toate acestea sub supravegherea elicopterelor care survolau zona. „Am mai participat la câteva exerciţii, dar niciunul nu a avut o asemenea amploare. Sunt importante aceste exerciţii şi pentru noi, dar şi pentru populaţia civilă“, a declarat unul dintre pompierii participanţi la simulare.

Trecătorii au căscat gura la acţiune
Şi şoferii, observând autospecialele şi spitalul mobil montat în faţa Teatrului Naţional, s-au oprit pentru a urmări simularea. „Niciodată nu am văzut atâtea maşini de pompieri şi de salvare într-un singur loc“, a spus Daniela Petre, o şoferiţă alarmată de sirenele şi de agitaţia din centru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Cătălin Eftene, la acest test au participat peste 200 de pompieri de la zece detaşamente din Bucureşti.

Seism puternic în următorii trei ani
Situaţiile tactice fictive din teren au fost rezolvate într-un interval de două ore, motiv pentru care prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al CMBSU, s-a declarat mulţumit. „Exerciţiul de astăzi a avut drept scop testarea capacităţilor de reacţie ale instituţiilor. Sunt mulţumit de mobilizarea tuturor, dar sunt conştient că întotdeauna este loc de mai bine“, a declarat Atănăsoaei.

În urmă cu aproape trei luni, în emisiunea „Zig-Zag cu Ion Cristoiu“, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, spunea că următorul cutremur mare care se va produce în România va fi mai puternic decât cel din ‘77, dar se va întâmpla peste câţiva ani, posibil în 2012 sau 2013.

Catedrală în pericol
Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti se va prăbuşi la următorul cutremur mai mare de 5 grade Richter din cauza clădirii Cathedral Plaza, înaltă de circa 70 de metri, construită în apropriere, conform unui studiu realizat de observatorul seismic Andrea Bina din Perugia, Italia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite