Bucureşti: Examenul auto, un reality show

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Capitalei a început dotarea cu camere video şi sistem GPS a autovehiculelor folosite la examenele auto Scopul implementării programului pilot este acela de a stopa fraudarea probei practice.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a dat startul astăzi a Programului pilot pentru monitorizarea probei practice a examenului în vederea obţinerii permisului de conducere, prin echiparea autovehiculelor cu sisteme video şi GPS.

Maşinile şcolilor de şoferi, folosite la examenul pentru obţinerea permisului auto, vor fi dotate cu două camere video şi un sistem de localizare a maşinii prin intermediul satelitului, pentru ca fraudarea probei practice să fie împiedicată.

Acest sistem reduce fraudele examenului pentru permisul auto şi asigurară posibilitatea verificării evenimentelor produse în timpul examinării. Această măsură va duce şi la verificarea activităţii instructorilor“, a spus chestorul Marian Tutilescu, chestor principal din cadrul DRPCIV.

Examenul, monitorizat pas cu pas

Una dintre camere va filma comenzile maşinii şi va înregistra discuţiile. Cealaltă cameră va surprinde imagini cu ce se întâmplă în exterior. Sistemul GPS va înregistra toate informaţiile care ţin de traseu. După ce sistemul a fost probat la două şcoli de şoferi din Capitală, restul vor deţine un program informatic prin care vor putea să-şi repartizeze clienţii pentru examen, fără ca aceştia să mai fie puşi pe drumuri.

O altă schimbare este cea de a metodei de atestare a examinatorilor auto. „În afară de cursurile organizate de Ministerul Transporturilor şi testele de legislaţie, examinatorii auto vor trebui să treacă şi printr-un test psihologic special. Ei sunt primii care trebuie să ia aceste teste, apoi candidaţii”, a explicat Tutilescu.

În momentul de faţă se lucrează la noua grilă care va avea un nou punctaj, mult mai amănunţit. Acum fişa de examinare conţine 12 puncte la capitolul „penalizările greşelilor şi încălcărilor comise de candidat”.

Mâine în „Adevarul“ aflaţi dacă proiectul va fi implementat la nivel naţional.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite