Evaziune cu iz de gladiole în Piaţa de Flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RAZIE Aproape un sfert de milion de flori au fost confiscate ieri-dimineaţă în Piaţa „George Coşbuc“ din cartierul Rahova. Cea mai mare parte a mărfii reţinute a fost vândută înapoi negustorilor, la un sfert din valoarea iniţială. Fiscul are obligaţia să comercializeze restul plantelor până astăzi.

Comercianţii din cea mai mare piaţă de flori din Bucureşti, „George Coşbuc“, s-au trezit ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, cu zeci de poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor îmbrăcaţi în civil, însoţiţi de comisari de la Garda Financiară şi de vameşi.

Oamenii legii au verificat dacă vânzătorii au factură pentru marfa pe care o comercializează şi dacă transportatorii care aduc florile din diferite locuri din ţară sau străinătate au toate actele în regulă.Cea mai mare razie de acest gen din ultimul an s-a finalizat cu „braţe pline de flori“ şi amenzi împărţite în stânga şi-n dreapta.

Garoafe înregistrate pe firmă de arhitectură
Autorităţile au confiscat în doar două ore 150.000 de flori şi plante ornamentale dintr-un tir care tocmai venise din Olanda, 80.000 de garoafe, 10.000 de trandafiri şi jerbera şi 3.000 de gladiole.
„Tirul aducea marfă înregistrată pe o firmă de arhitectură. Şoferul este audiat la Poliţie pentru a se stabili exact datele problemei şi pentru a i se întocmi dosar penal, în cazul în care va fi nevoie“, a declarat, pentru „Adevărul“, Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Potrivit vânzătorilor din piaţă, florile din tir au fost imediat vândute înapoi comercianţilor la un sfert din valoarea iniţială. Ei au adăugat că gladiolele, care sunt comercializate de către ţărani, au fost confiscate de către autorităţi şi depozitate. „Producătorii nu ne pot da niciodată factură pe marfa pe care ne-o vând, de aceea nici noi nu putem justifica mai departe comercializarea ei cu acte“, susţinea, ieri, o bişniţară din piaţă. Gladiolele au fost, astfel, depozitate de către Administraţia Financiară a sectorului 5, care are obligaţia să le vândă în termen de 24 de ore de la ridicare, fiind vorba de marfă perisabilă.

Comercianţii de flori de la „George Coşbuc“ susţin că marfa pe care o primesc este trecută, de obicei, pe factură şi că singurele „combinaţii“ pe care le mai fac, pentru a face şi ei un ban, sunt legate de vinderea mărfii, fără să dea bon fiscal.

Christian Ciocan a mai subliniat că aproximativ 90% din piaţa de flori din toată ţara este gestionată din Capitală, de aici plecând majoritatea transporturilor către celelalte zone.

La sfârşitul controalelor, cei de la Fisc ne vând tot nouă marfa înapoi, pentru că nu pot depozita florile care se veştejesc
Florin Georgescu
Preşedintele Asociaţiei Florarilor

La răscolit de tarabe
Operaţiunea de ieri-dimineaţă din Piaţa de Flori a continuat cu descinderi în alte pieţe din cartierele bucureştene Berceni şi Militari, precum şi în unele din judeţul Ilfov. Controale în rândul comercianţilor de legume şi fructe s-au finalizat cu marfă confiscată în oraşul Voluntari şi în piaţa din Afumaţi. 33 de societăţi comerciale au fost amendate pentru diferite nereguli, cum ar fi neutilizarea casei de marcat şi imposibilitatea de a justifica prin factură o parte din marfă.
Cuantumul amenzilor de aici a fost de 90.000 de lei, dintre care 20.000 de lei au fost plăiţi pe loc de către comercianţi. Aici au fost confiscate 23 de tone de piersici şi aproape o tonă de pepeni. Aceasta este cea mai mare acţiune îndreptată împotriva evaziunii fiscale în acest domeniu din România şi este coordonată de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă. Acţiunea va continua zilele acestea şi în alte oraşe din ţară.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite