Evacuaţii, mutaţi în „grotele” din Centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BATJOCURĂ Zeci de familii ale căror case sunt în curs de consolidare stau pe întuneric, fără apă caldă şi căldură în locuinţele de necesitate ale Primăriei. Proprietarii care trebuie să-şi părăsescă locuinţele din imobilele cu bulină  ajung la mâna autorităţilor locale pentru cel puţin un an.

„Locatarii de necesitate“ din blocurile 107 şi 108 de pe Bulevardul Naţiunile Unite sunt în pragul disperării. Cele câteva zeci de familii au fost evacuate din apartmentele lor din centrul Capitalei ca să lase muncitorii Primăriei să  refacă imobilele în care locuiau. Deşi plătesc atât serviciile de consolidare efectuate de municipalitate, cât şi chiria plus întreţinerea în locuinţele temporare de la Naţiunile Unite, oamenii sunt umiliţi. Nu beneficiază de nicio condiţie. Au doar un acoperiş deasupra capului. „Este inadmisibil să muţi oameni într-un bloc în care liftul nu funcţionează, lumină, apa caldă nu există, de căldură nu mai zic. Nu putem lua legătura cu nimeni de la Primărie, toată lumea fuge de răspunderea de a rezolva problemele extrem de grave pe care le avem noi, toţi cei trimişi din blocurile care intră în consolidare”, a spus Ştefan Rus, unul dintre locatarii blocului 108. Bărbatul a locuieşte aici împreună cu fiul lui în vârstă de opt ani.

Puşi să semneze „ca primarul“
În replică la sesizarea oamenilor, responsabilii din Primăria Capitalei  precizează că racordarea imobilelor de urgenţă din Piaţa Naţiunilor Unite nu este obligaţia lor, ci a instituţiei care le-a construit, Ministerul Dezvoltării. Chiar dacă şi-ar fi „rupt de la gură” şi ar fi tras apă, gaze şi curent, municipalitatea nu şi-ar fi justificat investiţia decât în cazul în care, spun ei, gradul de ocupare al imobilelor ar fi depăşit 20%. Cine a impus acest prag, nu se ştie.

„Am ajuns la disperare, am mers să facem contract la lumină, pentru că avem copii şi îşi fac lecţiile la lumina lumânării, am plătit taxe pentru aviz, taxe pentru dosar, 1.000 de lei pentru garanţia contoarului electric”, mai spune Ştefan Rus. Un alt locatar precizează că nimeni nu a ştiut la ce se va înhăma atunci când va ajunge în „Blocurile Gemene”: „Am semnat procesele verbale de primire la sediul Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) înainte să vedem apartamentele şi ni s-a spus că nu primim cheile până nu semnăm. Când am văzut ce-i aici era prea târziu”.

E apă doar până la etajul patru
Blocurile 107 şi 108 din Piaţa Naţiunilor Unite, sector 5, au fost predate Primăriei Capitalei de către Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor în decembrie 2009. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a solicitat transmiterea, fără plată, a celor două imobile în anul 2008, iar municipalitatea a realizat racordul la curent electric şi la gaze abia în 2010. „Blocul 107 beneficiază de apă curentă doar până la etajul patru, această situaţie survenind în urma unei avarii de acum câteva luni”, a precizat Biroul de presă al Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite