Bucureşti: Europubelele, inaccesibile oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma de salubritate Romprest a amplasat europubele în mijlocul intersecţiilor, dar se plânge că bucureştenii din sectorul 1 nu ştiu să folosească sistemul deşeurilor selective. În scuarul din Piaţa Dorobanţi sunt instalate trei europubele la care nu poate ajunge nimeni fără să se aventureze cu gunoiul în mână prin intersecţia Calea Dorobanţi-Strada Beller.


De mai bine de un an, Capitala este împânzită cu nişte coşuri de gunoi „3 în 1”. Cel galben este pentru deşeurile din plastic, cel albastru - pentru carton şi hârtie, iar cel verde este pentru sticlă.

Pe raza sectorului 1, Romprest este firma de salubritate care, în baza contractului cu Primăria Sectorului 1, le-a amplasat pe spaţiul public.

Locurile alese de către reprezentanţii acestei companii sunt însă greu accesibile bucureştenilor, dar foarte vizibile participanţilor la traficul de pe marile bulevarde. „Sunt de expoziţie! Să se laude că au făcut ceva pentru selectarea gunoaielor. Dar puţin le-a păsat de scopul principal al acestui sistem: cum ajungem noi la pubelele lor?”, a spus Ileana Petre, o locatară de pe strada Beller. 

Eşec în sectorul 1
În aceste condiţii, firma de salubritate se plânge public de faptul că amplasarea europubelelor nu a dat roade. Potrivit raportului asupra activităţii din ultimul an, prezentat ieri de către Romprest, programul pilot de colectare selectivă a deşeurilor desfăşurat în sectorul 1 a avut rezultate proaste.

Vicepreşedintele Romprest, Florin Bolchiş, a precizat că angajamentele luate de către societatea de salubritate cu privire la dotarea cu europubele şi la implementarea programului de colectare selectivă au fost respectate.

Totuşi, pentru a putea fi folosite de către cetăţeni, aceste pubele colorate trebuie să fie montate la îndemâna tuturor, pentru a nu se depune un efort sisific doar pentru a arunca un şerveţel sau o sticlă de băutură răcoritoare goală.

Îndemânare de baschetbalist ca să arunci gunoiul
În mijlocul scuarului de la intersecţia Calea Dorobanţilor cu strada Radu Beller sunt amplasate trei astfel de europuebele. Gurile acestora sunt la o distanţă mai mare de doi metri de stâlpii care încercuiesc scuarul. „Sunt puse total aiurea. Şoferii care doresc să folosească coşurile selective trebuie să fie foarte buni baschetbalişti sau trebuie să se dea jos din maşină pentru a le putea utiliza“, a subliniat Costel Birda, un angajat din zonă.

În ceea ce priveşte utilizarea lor de către pietoni, procesul este şi mai complicat. Pentru a putea ajunge în interiorul scuarului, ei ar trebui să facă slalom printre maşini, deoarece nu există nicio trecere de pietoni adiacentă scuarului.
„De când sunt aici nu am văzut pe nimeni care să le folosească. Sunt puse degeaba“, a spus Mircea Vangică, locuitor din zona Dorobanţi de mai bine de doi ani.

Astfel, în afară de a expune nişte coşuri de gunoi colorate într-o intersecţie aglomerată de maşini care defilează prin faţa faimoaselor terase de fiţe, europubelele nu au nicio altă utilitate.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite