Bucureşti: Şerban Miron Copoţ, forest-boy în Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumeţiile, sportul şi educaţia familială i-au dezvoltat lui Şerban dorinţa de a face ceva pentru mediul înconjurător. În 2006, el a înfiinţat „Generaţia Verde“  o asociaţie care îşi doreşte să amelioreze problemele de mediu.

După ce a reuşit să se facă relativ cunoscut prin muzică, şi-a dat seama că au început să îl preocupe problemele de mediu. S-a gândit să facă o asociaţie prin care să îi determine pe ceilalţi să conştientizeze cât rău fac aruncând o sticlă de plastic sau lăsând aparatele în funcţiune când nu mai avem nevoie de ele. „Aruncarea gunoaielor este doar o mică ramură din pagubele pe care le provocăm mediului. Problemele sunt mult mai multe“, declară Şerban.

Campanii de educare pe două roţi

Asociaţia pe care o conduce a susţinut deja multe campanii de informare şi de educare în spiritul protejării şi îmbunătăţirii calităţii mediului. Una dintre ele a fost cea din 2007, inititulată „Pe două roţi“, prin care a dorit să promoveze mersul pe bicicletă. „Planul urbanistic nu include deloc facilitarea mersului de două roţi. Eu merg numai cu bicicleta şi nu am păţit nimic până acum. Dar niciodată nu aleg pistele care sunt doar o glumă“, spune Şerban.

 „Generaţa Verde“, sub conducerea lui Şerban, a început şi un studiu naţional intitulat „Amprenta de carbon“, prin care doresc să afle câte tone de CO2 consumă în medie un român pe an.
„Această campanie este o unealtă foarte bună de a conştientiza impactul pe care fiecare persoană îl are asupra mediului“, spune tânărul. De asemenea campania trage un semal de alarmă „mai sunt mai puţin de o sută de luni până la schimbarea ireversibilă a climei pe Terra“, adaugă Şerban.

Ambasadorul României la Comisia Europeană

Şerban Copoţ este de la 15 iunie ambasadorul României în campania Comisiei Europene „Play to Stop Europe for Climate“. „Am fost foarte mirat când m-au ales cei din Comisie şi chiar i-am întrebat de ce m-au ales pe mine. Mi-au spus că eu îndeplineam toate condiţiile“, spune fericit Şerban.

Campania cuprinde trei mari evenimente şi concerte. Primul concert a avut loc la Stockholm, iar următorul se va desfăşura la Budapesta. „Vom pleca spre capitala ungurească din Timişoara pe biciclete. Până acum s-au arătat interesaţi 100 de oameni, dar sper să vină cât mai mulţi“, adaugă tânărul.
În cadrul „Play to Stop Europe for Climate“, va reprezenta România la Copenhaga alături de ambasadori din celelalte 192 de ţări.

image


Porecle de ecologist
De-a lungul carierei sale „verzi“, Şerban a căpătat porecle de la cei din Comisia Europeană. „După ce am ridicat problema centralei atomice de la Belene, au început să-mi spună «forest boy»“, spune el vesel.

Tânărul susţine că ecologia este şi o soluţie pentru problemele financiare cu care ne confruntăm mai ales acum în perioada de criză. „Faptul că duci o viaţă ecologică, că stingi lumina când ieşi din cameră sau că nu laşi aparatele în stand-by, se vede la factură. Aşa economiseşti şi bani“, spune el.

Profil:
Născut: 2 iulie 1981, Constanţa
Studii: Masterand la Universitatea Ecologică Bucureşti, absolvent al Facultăţii de Limbi Stăine, Universitatea „Dimitrie Cantemir“
Familie: Mai are trei fraţi

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să fac sport: schi, yahting sau să mă plimb cu bicicleta. De asemenea, îmi plac drumeţiile, iar traseele mele preferate sunt prin Munţii Călimani sau Dobrogea“, spune Şerban.
Ce nu-i place: „Detest făcutul lucrului de pomană şi mă enervează nevoia unora de a fi gratulaţi degeaba“, spune ecologistul.

Întrebări şi răspunsuri:
Profesia de ecologist se încheie vreodată?
Ş.M.C.: Nu, nu are niciodată un final. Întotdeauna ai ceva de făcut pentru planetă, pentru mediu, pentru noi. O să lupt toată viaţa pentru această cauză.
Cum te simţi ca ambasador al României?
Ş.M.C.: Mă bucur foarte mult că reprezint România şi că programul nostru are succes. De asemenea, această meserie este o responsabilitate foarte mare, dar încerc să nu mă dau bătut. Până acum România ocupă primul loc cu programul „Amprenta de carbon“. Cred că toată lumea ar trebui să-şi calculeze amprenta de CO2.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite