Etnobotanicele, interzise în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a iniţiat o hotărâre prin care se interzice comercializarea substanţelor etnobotanice pe o rază de un kilometru de unităţile de învăţământ şi de alte spaţii destinate tinerilor, hotărâre prin care, practic, în Capitală nu se vor mai vinde aceste substanţe.

Hotărârea este în dezbatere publică şi ar putea fi supusă la vot în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în decembrie.

Concret, iniţiativa vizează "interzicerea amplasării punctelor de comercializare a substanţelor halucinogene, etno-botanice şi asimilate acestora pe o rază de 1000 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, spaţiilor destinate procesului de învăţământ, unităţilor de cercetare ştiinţifică, bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, caselor de cultură ale studenţilor, caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexelor cultural-sportive, palatelor şi cluburilor copiilor şi elevilor de pe raza Municipiului Bucureşti".

Practic, nu vor mai exista locuri unde se vor putea vinde asemenea substanţe, pentru că s-ar încălca regula celor 1.000 de metri, spun consilierii Capitalei.

Ei spun ca au luat această hotărâre pentru că specialiştii în domeniu au atras atenţia asupra efectelor dezastruoase ale aşa-ziselor drogurilor legale: stări de euforie, halucinaţii, paralizii, epilepsie, vomă, agresivitate.

În Bucureşti sunt înregistrate 107 de magazine tip "Spice shop", în care se comercializează etnobotanicele neincluse pe lista celor interzise. La controalele efectuate de autorităţi s-a constatat că unele unităţi ofereau spre vânzare, pe lângă marfa aflată la vedere, haşiş şi canabis.

Lista etnobotanicelor interzise începând din prima jumătate a anului cuprinde 35 de substanţe şi ar putea fi completată, până la sfârşitul anului, cu altele.
Pedepsele pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare, distribuirea acestor substanţe interzise pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite