Eşecul anului: Pactul pentru Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun obiectiv din cele 23 cuprinse în Pact nu au fost luat în discuţie de către autorităţile locale.

Documentul “Pactul pentru Bucureşti” a fost lansat de 24 de asociaţii neguvernamentale în vara acestui an, odată cu alegerile locale. Dorit a fi un regulament impus de către alegător viitorului primar, actul a fost semnat de candidaţii la primării, toţi aderând la cerinţele bucureştenilor pentru o Capitală occidentală.

Imediat după terminarea campaniei electorale şi instalarea în funcţii, primarii nici nu au mai vrut să audă de “Pactul pentru Bucureşti”. Mulţi şi-au înrămat însă documentul şi l-au agăţat pe un perete din biroul de la primărie.
Potrivit actului, principalele cerinţe erau realizarea, conform uzanţelor internaţionale, unei Strategii de Dezvoltare a Bucureştiului şi, în baza acesteia, actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), adică “fundaţia” unei relansări coerente a tot ce înseamnă capitala României. Termenul limită al acestor obiective a fost stabilit pe 1 iunie 2010. Anul acesta, nu s-a făcut niciun pas în acest sens, iar Bucureştiul continuă să fie într-un haos urbanistic. 

Obiectivele Pactului, neatinse

Chiar dacă una dintre organizaţiile iniţiatoare, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul,   şi-a propus să facă demersuri şi în instanţă în cazul nerespectării obiectivelor, acest lucru nu s-a întâmplat.
Printre altele puncte încălcate ale Pactului iniţiat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul condusă de Nicuşor Dan se numără şi “eliminarea prevederii conform căreia Planul Urbanistic Zonal poate fi iniţiat de un privat, crearea unui sistem de transport în comun unificat la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti, care să includă metroul şi să valorifice reţeaua feroviară şi de gări existente care va avea termen: 1 ianuarie 2010 sau se va inventaria fondul verde în termen de un an, iar apoi vor fi monitorizate continuu starea şi  operaţiunile care se fac asupra acestuia  şi se vor planta 600.000 arbori de aliniament”.
Un termen dat de către Asociaţii şi nerespectat de Oprescu este şi revotarea reglementării de urbanism “PUZ Zone Protejate” ca fiind ultima reglementare în vigoare astfel se vor respecta reglementărileri acolo unde nu s-au acordat încă autorizaţii de construcţie, iar pe perioada mandatului 2008-2012, nu se vor aproba PUZ care să modifice această reglementare urbanistică, termenul fiind 1 octombrie 2008.

Comisia de Urbanism cea mai aprigă dispută

Componenţa şi regulamentul de funcţionare a Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CTUAT) a fost unul dintre punctele cele mai importante din Pactul pentru Bucureşti. La şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti când s-a discutat despre componenţa membrilor CTUAT primarul general Sorin Oprescu a decis ca să încalce prevederea Pactului şi să înfiinţeze Comisia fără a face întâi regulamentul de funcţionare. “Numirea unei Comisii Tehnice înainte de votarea de către CGMB a unui nou regulament de funcţionare ar constitui o încalcare a Pactului pentru Bucuresti, asumat prin semnătura nominală de către primarul general Sorin Oprescu şi de 41 din cei 55 de consilieri generali în mai 2008”, se artă într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite