Bucureşti: Escrocheriile la modă în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul trend în materie de înşelăciuni îl reprezinţă programul „Prima Casă“. Pe locul doi se află ţepele imobiliare date bătrânilor. Multe persoane care nu au o locuinţă proprietate personală sunt dispuse să plătească mii de euro pentru a-şi vedea visul împlinit.

Peste 50 de persoane au fost reţinute de la începutul acestui an de poliţiştii bucureşteni pentru înşelăciune. Ultima găselniţă a escrocilor a fost programul „Prima Casă“.

Mioara S., Ionel C., Smaranda C. şi Gabriel N., cu vârste cuprinse între 29 de ani şi 42 de ani, toţi agenţi imobiliari, au păcălit 29 de persoane, fiind reţinuţi de poliţiştii bucureşteni în urmă cu două săptămâni. Ei promiteau victimelor înlesnirea achiziţionării unor apartamente.

„Escrocii le spuneau celor interesaţi că trebuie să achite doar 60.000 de euro, restul fiind suportat de ANL sau de Primăria Sectorului 5. Cei patru încheiau precontracte de vânzare-cumpărare contra unor sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro“, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

A pierdut 7.000 de euro

Cei 29 de păcăliţi au plătit escrocilor, în total, 150.000 de euro. „Un coleg mi-a spus că pot lua un apartament de două camere la un preţ de 60.000 de euro într-un cartier rezidenţial din sectorul 5. El mi i-a prezentat pe aşa-zişii agenţi imobiliari. Mi s-a cerut un avans de 5.000 de euro şi mi s-a spus că apartamentul va fi gata în septembrie“, a povestit Ion Tudorache, una dintre victimele escrocilor.

Bărbatul a mai plătit în plus 2.000 de euro pentru ca dosarul să meargă mai repede la ANL. „Am mers cu formularele ANL la această firmă imobiliară unde am semnat un precontract”, a mai povestit Ion Tudorache. După o vreme a realizat căintermediarii nu mai puteau fi contactaţi. „Am mers să văd apartamentul la dezvoltator şi am aflat că de fapt valoarea lui este de 170.000 de euro şi nimeni nu ştia de implicarea ANL şi a Primăriei”, a mai spus păgubitul.


Bâtrănii, victime sigure

Mafia imobiliară din Capitală a lăsat pe drumuri şi sute de bătrâni, de multe ori cu ajutorul funcţionarilor publici. Cinci bătrâni care doreau să-şi închirieze casele au căzut victimele unei grupări care îi sechestra mai multe zile, timp în care pregăteau actele pentru vânzarea caselor. Din reţeaua de infractori făceau parte 13 persoane printre care şi câteva femei de peste 60 de ani, care se prezentau drept proprietarele apartamentelor. |

Ţepe prin telefon

Înşelăciuni multe se fac şi prin intermediul telefoanelor. Un bărbat din Bucureşti suna la diverse firme pentru a cere sponsorizări recomandându-se „directoarea Elena din cadrul Ministerului Sănătăţii“. A fost prins în flagrant, în urmă cu două luni, de politiştii bucureşteni, în timp ce primea 20.000 de lei.

Şi Asociatia Operatorilor Mobili din Romania şi-a avertizat clienţii să fie atenţi la falsele promoţii desfaşurate abuziv în numele lor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite