Erou suspectat de ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristinel Lupan, singurul supravieţuitor al accidentului de pe şantierul Pasajului Băneasa din mai 2009, este urmărit penal pentru uciderea din culpă a trei colegi. Iniţial, constructorul era vinovat. Muncitorul care a încercat să-şi salveze colegii, unul dintre ei fiind fratele său, este anchetat de procurori pentru că a îndepărtat două scânduri.

Două persoane vor fi trase la răspundere în urma tragediei de pe şantierul de la Pasajul Băneasa din 22 mai 2009: şeful de şantier Niculae Olărică şi unul dintre muncitori, Cristinel Lupan. Acesta din urmă, împreună cu fratele său, Cezar, şi încă doi colegi au coborât într-un şanţ adânc de şase metri şi lat de un metru pentru a face o lucrare şi doar el a ieşit viu, ceilalţi fiind acoperiţi de pământ.  Bărbatul a primit în urmă cu cinci zile citaţia prin care este anunţat că la data de 19 ianuarie 2011 este primul termen al procesului în care era trimis în judecată. Alături de el este acuzat şi Niculae Olărică pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă.

Condiţii periculoase

În rechizitoriul făcut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se arată că Lupan împreună cu fratele său şi un alt coleg „prin acţiunea lor directă şi voluntară de înlăturare a sprijinirilor locale în zona de lucru au creat o stare de pericol grav". Prima reacţie a învinuitului a fost să respingă acuzaţiile: „Nu este adevărat! Nu am pus în niciun fel în pericol viaţa mea sau a celorlalţi. În seara accidentului am lucrat peste program şi fără protecţie! Ţin minte şi acum că era vineri seara şi inginerul Olărică ne-a spus să nu mai lucrăm pentru că şanţul se surpase deja o dată în cursul acelei zile şi să continuăm luni", a declarat ieri, pentru „Adevărul de Seară", Cristinel Lupan.

image

Locul accidentului în care au murit trei oameni Foto: D. Bistriţeanu

El a adăugat că, alt şef a insistat să continue treaba şi că au coborât cu toţii în groapă, fără a fi protejaţi de un dispozitiv din metal", a mai spus supravieţuitorul. Potrivit relatărilor de la momentul accidentului, Lupan încercase să-şi salveze colegii şi fratele, dar a eşuat din cauză că nimeni nu l-ar fi ascultat. „Au fost îngropati de vii, iar mie mi-au fost prinse doar picioarele. Am ţipat la colegii mei să nu mă scoată pentru că simţeam sub mine cum mişcă un om. Era fratele meu. Când m-au scos, pământul s-a prăvălit pe el", a explicat învinuitul. Cristian susţine că ştia exact unde sunt îngropaţi ceilalţi. „M-au internat cu forţa, cu toate că numai eu puteam să-i ajut să-i caute. Au pierdut timpul căutând aiurea. Au crezut că-s rănit şi nu ascultau nimic din ce le spuneam eu", a mai povestit Lupan.

„Firma poate răspunde penal"

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi au declarat în 2009 că responsabilitatea tragediei de la Pasajul Băneasa este exclusiv a firmei constructoare. De asemenea, lucrarea nu fusese avizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), muncitorii nu aveau echipament de protecţie, iar accidentul s-a petrecut în afara orelor de program. „Potrivit H.G. 300/2006, constructorul avea obligaţia să transmită o declaraţie prealabilă, cu 30 de zile înainte de începerea lucrărilor, ceea ce nu s-a întâmplat. Firma constructoare poate răspunde penal pentru această tragedie", declara la vremea aceea Constantin Bujor, inspector-şef în cadrul ITM Bucureşti. 

"În seara accidentului am lucrat peste program şi fără protecţie! Şanţul se surpase deja o dată."
Cristinel Lupan acuzat

Citiţi şi: Văduva muncitorului înghiţit de pământ la Băneasa: "Nu o să trec niciodată pe la Pasajul Băneasa"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite