Bucureşti: Eroi de ziua lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă pompieri au ajuns azi-noapte la spital, după ce au intervenit la stingerea incendiului din Pipera. Astăzi, toţi pompierii din ţară îşi sărbătoresc ziua meseriei. Aproape toţi bucureştenii au fost martorii evenimentului: unii l-au văzut, alţii l-au simţit sau au stat cu inima strânsă la auzul a zeci de sirene pe tot parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

În vreme ce petrecerea de Ziua Capitalei era în toi în centrul Bucureştiului, periferia de nord a metropolei se îneca aseară în fum. Un depozit de anvelope luase foc, iar pompierii abia dacă se puteau apropia de flăcările înalte de câteva zeci de metri. Nori negri de fum acoperau zona incendiului, Pipera, şi se împrăştiau deasupra întregii Capitale.

Azi-dimineaţă flăcările care au mistuit depozitul de cauciucuri de pe Şoseaua Pipera erau stinse în proporţie de 80%, însă mai existau focare care ardeau mocnit. Peste platforma Pipera plutea un strat dens de fum, iar mirosul se simţea chiar de la staţia de metrou. Noaptea trecută însă, şi bucureştenii din cartierul Rahova simţiseră mirosul de cauciuc ars.

Dimineaţă încă mai ardea

„Mai sunt acolo maşini care lucrează la răcirea zonei, pentru ca pompierii să poată ajunge la focare şi să stingă în totalitate incendiul“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, locotenent Cătălin Eftene. Bucureşteni din aproximativ toate zonele oraşului au simţit fumul adus de vânt. „Aseară la ora 8.30 eram în staţie la tramvaiul 8, la Cora, în Militari şi simţeam mirosul de cauciuc ars“,  a declarat Marius, un bucureştean.

Cauzele sunt încă necunoscute

Consecinţele incendiului i-a speriat pe locuitorii Capitalei, mai ales că şeful Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, a afirmat că Bucureştiul este supus în acest moment unui grad mai ridicat de poluare decât localitatea Copşa Mică.

„Acolo măcar există filtre de coşuri, aici negrul de fum se eliberează direct în atmosferă, dar nu putem măsura toxicitatea, pentru că laboratorul nostru nu este dotat cu aparate pentru astfel de măsurători “, a declarat şeful GNM, Silvian Ionescu. El a adăugat că descompunerea negrului de fum presupune „tot felul de nenorociri, foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor”, dar că nu se poate pronunţa cu privire la măsurile pe care instituţia le va lua în acest caz. Deocamdată aşteaptă raportul pompierilor, care să elucideze cauzele.

Pompierii, în afara pericolului

La intervenţie au participat o sută de pompieri cu 18 autospeciale cu apă, şase ambulanţe SMURD, două de la descarcerare şi o autoscară. Nouă pompieri au fost intoxicaţi cu fum în timpul intervenţiei de aseară. Doi dintre ei au fost trataţi de echipajele SMURD prezente la faţa locului, iar şapte au fost internaţi la Spitalele Floreasca şi Elias. „Unul dintre cei doi care au ajuns la noi a fost externat chiar aseară, iar unul a rămas pentru că avea o afecţiune mai veche. Starea lor este bună, nu există niciun pericol“, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa.

De asemenea, locotenentul Cătălin Eftene a afirmat că oamenii sunt în afara oricărui pericol. „Au primit îngrijirile de carea aveau nevoie, iar acum sunt acasă, se odihnesc pentru că au fost toată noaptea la intervenţie“, a menţionat Eftene.

Recunoaştere publică

Primarul General al Capitalei s-a deplasat aseară în Pipera, apoi la spitalele unde cei nouă eroi au fost internaţi, pormiţând că acveştia vor fi recompensaţi pentru faptele lor. Astfel, municipalitatea a decis ca cei nouă pompieri să primească o distincţie pentru meritele lor, în timpul ceremoniilor care au loc de Zilele Bucureştiului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite