Bucureşti: Elevul acceptat la şase universităţi din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpicul internaţional la matematică a fost admis la instituţii de învăţământ superior din Anglia, SUA şi Franţa. Tânărul a ales însă să urmeze doi ani de clasă preparatorie pentru a fi acceptat în École Normale Supérieure, una dintre cele mai prestigioase şcoli din lume.

Majoritatea tinerilor cu performanţe deosebite la olimpiadele internaţionale îşi continuă studiile în străinătate. Un astfel de exemplu este Francisc Teodor Bozgan, în vârstă de 19 ani, care a obţinut anul acesta medalia de aur la olimpiada naţională şi medalia de argint la olimpiada internaţională de matematică. Ca urmare a performanţei sale, a fost admis la mai multe universităţi din afară.

Bursa substanţială l-a făcut să aleagă Parisul
În Anglia, spre exemplu, a aplicat şi a fost admis la Imperial College of London, la University of Manchester, la University College London şi la Bristol University. Francisc Teodor a ales însă să-şi aprofundeze studiile la Paris. Motivul: a obţinut o bursă ce îi asigură şcolarizarea, cazarea şi masa de la o fundaţie franceză, prin intermediul Institutului Francez. În plus, tânărul va primi şi o bursă în valoare de 150 de euro lunar, pentru bani de buzunar, de la Institutul Francez şi de la BRD.

Mai multe testări pentru a fi acceptat
Olimpicul, deşi i-a fost recunoscută valoarea pe plan mondial, a fost nevoit să susţină un test la matematică în limba lui Napoleon, la Institutul Francez din Capitală. În urma acestui examen a obţinut o bursă la Liceul „Louis Le Grand“ din Paris. Înainte de a fi acceptat la una dintre cele mai renumite instituţii de învăţământ din lume, el trebuie să urmeze doi ani de studiu la liceul din Paris. „Aşa este sistemul în Franţa, atunci când vrei să studiezi la şcolile de prestigiu, cum este École Normale Supérieure. Nu e valabil însă pentru toate universităţile. Acest liceu a fost frecventat şi de marii şefi de stat ai lumii precum Jacques Chirac“, a spus Francisc.

La liceu, tânărul va studia o gamă variată de materii din domeniul ştiinţelor exacte şi al limbilor străine. „La sfârşit, voi susţine un test prin care voi fi sau nu admis la École Normale Supérieure. În cazul în care mă hotărăsc să nu mai dau aici, pot alege o universitate. Cei doi ani de studiu la acel liceu îmi permit să intru direct în anul al III-lea la orice universitate“, a explicat tânărul. Francisc va pleca sâmbătă la Paris, iar cursurile vor începe la 1 septembrie.

Nu se va întoarce în ţară
Tânărul se visează cercetător, dar nu exclude nici ideea de a lucra într-o corporaţie financiară din Franţa. „În străinătate sunt alte oportunităţi şi alte salarii. Un cercetător poate câştiga chiar şi 15.000 de dolari lunar, spre deosebire de România, unde are în jur de 1.000 de euro“, a mai spus tânărul.

Primesc indemnizaţie dacă aleg România
Directorul din cadrul Ministerului Educaţiei, Ion Ciucă, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, că olimpicii internaţionali primesc o indemnizaţie lunară în valoare de peste 300 de lei, în cazul în care aleg să studieze la universităţile din ţară. „La nivel naţional sunt 51 de astfel de studenţi care au fost admişi la universităţi fără a mai susţine examen. De asemenea, şi olimpicii la faza naţională pot fi primiţi fără examen, dar asta depinde de politica fiecărei universităţi“, a explicat directorul. (A contribuit Florentina Ionescu).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite