Schimbările ultimilor 20 de ani din învăţământ de la clasa a VIII-a: "Fac experimente pe noi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolarii de clasa a VIII-a au început astăzi, în premieră, evaluarea naţională, cea de-a cincea mare schimbare din ultimii 20 de ani. Din 1990 până în prezent generaţii întregi au trecut pe rând prin examen de admitere în liceu, examen de capacitate, teste naţionale, teze cu subiect unic şi evaluare naţională.

Elevii din ultimul an de gimnaziu sunt cei mai debusolaţi de schimbări, ei fiind nevoiţi să susţină anul acesta evaluarea naţională, deşi anul trecut au dat tezele cu subiect unic. Flavia Asimionesei, elevă la Şcoala nr. 129 din Capitală, este un astfel de exemplu.

“O altă noutate, un nou stres”
 “Anul trecut am fost stresată din cauza tezelor unice. Erau o noutate pentru mine. Acum a apărut altă noutate, şi un alt stres: evaluarea naţională după model internaţional. Se fac experimente pe noi, elevii! Programa e stufoasă, făcută în aşa fel încât trebuie să înveţi tot”, a spus Flavia. Ea a adăugat că această instabilitate îi creează lipsă de siguranţă. „Am intrat în panică când am auzit de un alt examen. Mă obişnuisem cu ideea ca şi în clasa a VIII-a să susţin teze cu subiect unic, ca în clasa a VII-a. La română, spre exemplu s-a mai introdus un subiect la prima vedere”, a mărturisit tânăra.

„Generaţia de sacrificiu“
Un alt lucru care o nemulţumeşte este că nu va susţine examenul la alegere între Geografia şi Istoria României, ca generaţiile anterioare. „Era bine pentru cultura mea generală. Mi-ar fi fost de folos şi la examenul de Bacalaureat să învăţ geografie sau istorie. Sora mea, spre exemplu, a dat la Capacitate istoria şi i-a fost simplu să se pregătească la această materie pentru Bac”, a explicat eleva. Nu doar generaţia de astăzi este debusolată de schimbări, ci şi precedentele. “Eu am fost prima generaţie care a dat Capacitatea, cu alte cuvinte, am făcut parte din generaţia de sacrificiu: am susţinut pe deasupra şi examen de admitere la liceu”, a spus Ruxandra, care a împlinit de curând 25 de ani.

Modificarea modificărilor
Evaluarea naţională este cea de-a cincea schimbare a testării la sfârşit de gimnaziu la care sunt supuşi elevii în ultimii 20 de ani, după examenul de admitere la liceu, examenul de capacitate, testele naţionale şi tezele cu subiect unic. Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, a decis anul trecut ca tezele unice să fie înlocuite cu evaluarea naţională, cu subiecte de tipul celor la nivel internaţional.

Proba de limba şi literatura română va fi urmată, joi, 6 mai, de proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar în data de 12 mai, de proba scrisă la matematică.
Schimbările în ceea ce priveşte examenul la clasa a VIII-a par să nu se oprească aici. Potrivit proiectului de Lege a Educaţiei, evaluarea naţională va suferi noi modificări, din 2013, deoarece clasa a IX-a va face parte din ciclul gimnazial.

 

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite