Elena Vasilescu ştie toate tainele igliţei, cu care dă naştere bijuteriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este absolventă a Facultăţii de Arte Decorative şi Design din Bucureşti şi, deşi este pasionată de croşetarea broşelor şi a cerceilor, pictura ocupă un loc important în viaţa ei.

Elena a învăţat să croşeteze în şcoala generală, la orele de lucru manual. „Nu mi-a arătat cineva cum să fac broşele sau cerceii. În şcoală am învăţat să croşetez din andrele şi cu igliţa şi să mă joc cu diverse materiale. Peste ceva timp, am descoperit că îmi mai amintesc să croşetez şi am zis să fac ceva care diferit de produsele din ceramică pictată sau din lut Fimo, care sunt o masă destul de dezvoltată în seria produselor hand made“, explică Elena.

Primul obiect pe care l-a croşetat pentru ea a fost o geantă. „Mi-am zis că dacă pot să fac o geantă, aş putea să fac şi lucruri mai mici, mai uşor de făcut şi care să prindă la tinere“, explică Elena. Croşetatul genţii a durat o jumătate de zi. „Am lucrat în continuu, cu mici pauze, iar geanta a fost gata într-o jumătate de zi“, spune tânăra artistă.



Croşetatul, o joacă de copil

Elena a venit în Bucureşti după terminarea liceului, pentru a intra la Facultatea de Arte Decorative şi Design din Bucureşti. Deşi arta a rămas pe primul loc, ea a început să facă brăţări împletite în urmă cu patru ani, iar de un an, să croşeteze cercei.

„Am început să croşetez ca o joacă. Făceam broşe, cercei sau brăţări pentru prietenele mele şi le ofeream cadou. Apoi mi-am dat seama că pot participa cu aceste obiecte hand-made şi la târguri“, mărturiseşte tânăra.

Doi ani consecutiv, în 2008 şi 2009, Elena a participat la târgul de Mărţişor de la Muzeul Ţăranului Român. Tânăra artistă a participat şi anul acesta la târgul de mărţişor, care a avut loc în perioada 25-28 februarie.

Elena recunoaşte că, în ceea ce face, este loc pentru îndreptarea greşelilor. „Uneori se întâmplă să fiu dezamăgită de ceea ce am făcut, aşa că pot să desfac şi să o iau de la capăt. La început, accesoriile îmi ieşeau mai strâmbe sau mai strînse, dar m-am perfecţionat în timp“, explică Elena.



Idei originale, fără schiţe

„Ideea pentru fiecare accesoriu îmi vine în timp ce lucrez. Atunci îmi dau seama şi cum vreau să arate forma cerceilor sau a broşei. Nu am făcut niciodată o schiţă înainte, după care să lucrez. Îmi iau culorile care se potrivesc şi văd ce îmi iese“, spune artista.

Pe lângă aţa colorată de bumbac, Elena mai foloseşte pentru broşele ei croşetate şi alte materiale, mărgele, sticlă de Murano, stofă sau tul. „Îmi plac foarte mult mărgelele de sticlă şi mi s-a părut foarte interesant să le îmbin cu piele sau cu dantelă pe elastic“, mărturiseşte Elena.

Pe lângă acestea, Elena se gândeşte să îmbine şi alte tipuri de materiale pentru a da un plus de originalitate cerceilor sau broşelor pe care le croşetează. „Mă gândeam că aş putea să folosesc sfoară şi poate chiar sârmă argintată. Sunt site-uri pe care se pot găsi tot felul de accesorii speciale pentru bijuterii, cum sunt tortiţele pentru cercei sau acele pentru broşe“, explică tânăra.

Profil

Născută: 16 septembrie 1987, Câmpulung Muscel
Studii: Facultatea de Arte Decorative şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
Familie: are un frate mai mare, Andrei

Ce-i place
Îmi place arta şi îmi place muzica. Îmi plac să socializez, să merg la diferite evenimente, la teatru. Îmi plac călătoriile şi ieşirile în parc cu prietenii. Prima dată când am călătorit în afara ţării a fost acum doi ani. Am fost la Veneţia cu ocazia Bienalei de Arhitectură. Mi-a plăcut foarte mult oraşul. De asemenea, am mai văzut oraşele Padova şi Verona.

Ce nu-i place
Nu-mi place să fiu lăsată pe ultimul moment cu o anumită chestiune. Nu-mi place să fiu minţită. Chiar dacă o persoană greşeşte faţă de mine, prefer să-mi spună, decât să aflu din alte surse şi poate găsim o soluţie. Nu vreau ca cineva să se ascundă de mine, deoarece sunt o persoană tolerantă.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce fel de aţă foloseşti pentru accesoriile croşetate?
Folosesc bumbac. În general, am cumpărat aţă care se foloseşte chiar la goblenuri. M-am gândit să folosesc aceste culori deoarece aţa este rezistentă, culorile sunt pastelate şi se poate lucra foarte uşor cu acest tip de aţă. Nu este nici foarte scumpă.


Care este cea mai mare dorinţă a ta, în ceeea ce priveşte arta şi pictura?

Mi-aş dori pe viitor să reuşesc să fac o expoziţie personală cu lucrările mele şi acolo expun şi accesorile croşetate, adică într-un singur loc sa le aduc pe toate. Vreau să mă cunoască lumea în primul rând ca artist.


Cercei croşetaţi de Elena Vasilescu
Broşe croşetate de Elena Vasilescu
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite