Efectul „Indemnizaţia”: creşe pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Andante“, ce presupune amenajarea a 13 creşe în Capitală, a fost demarat luna trecută, prima instituţie de acest gen fiind deja finalizată în Ferentari. Municipalitatea promite creşterea numărului de locuri cu aproape 800. Costurile investiţiei ajung la cinci milioane de euro, iar creşele vor fi construite în clădiri vechi.

Aprobarea Ordonanţei de Urgenţă privind indemnizaţia pentru creşterea copilului a prins Bucureştiul pe picior greşit. În prezent, capacitatea totală a creşelor din Capitală nu ar putea acoperi cererile de înscriere a copiilor.

Astfel, statisticile municipalităţii arată că, anul trecut, au fost înregistraţi în jur de 100.000 de copii cu vârste până în trei ani şi numai 17 creşe în sistem public şi 12 în sistem privat.

„Având în vedere deciziile luate de Guvern, am grăbit puţin proiectul construirii celor 13 creşe. Acestea ar putea fi gata în luna septembrie a anului viitor“, a declarat Cosmina Simiean, director general al Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Prima creşă din proiectul „Andante“, care cuprinde un total de 13 instituţii, este aproape gata. Aceasta a fost construită în sectorul 5 al Capitalei, pe Strada Baciului, şi va fi inaugurată până la sfârşitul acestei luni. De la 1 ianuarie, aici vor putea fi înscrişi 120 de copii.

„Lucrările la următoarea creşă urmează să înceapă. Pentru celelalte 11 avem în vedere 20 de locaţii dintre care vom alege, în funcţie de costuri, pe cele mai ieftine“, a mai spus Cosmina Simiean.

Fostul restaurant „Diham” va fi creşă

Următoarea instituţie din proiect va fi ridicată pe clădirea degradată a fostului local din sectorul 2 al Capitalei. Astfel, fostul restaurant „Diham“ situat pe Bulevardul Basarabia va fi transformat în curând într-o creşă cu 120 de locuri pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani.

Costurile se ridică la circa 350.000 de euro şi amenajările vor dura aproximativ şapte luni. Suprafaţa pe care va fi amplasată creşa are 3.500 de metri pătraţi şi o curte interioară acoperită.

„Prin acest program, pe lângă faptul că aducem un nou concept de creşă, vrem să ajutăm mămicile să vină la lucru mai devreme, să nu mai fie nevoite să rămână acasă până ce copiii împlinesc trei ani“, a mai spus directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Directorul a adăugat că prin acest proiect municipalitatea îşi propune  să demonstreze cum o clădire în paragină, pericol pentru cetăţeni, se poate transforma într-o instituţie utilă comunităţii.

Vor funcţiona după model belgian

„Este clar că vorbim de un deficit de locuri în instituţiile de acest gen. De aceea, ne-am propus înfiinţarea a 780 de locuri pentru această categorie de vârstă, în cadrul a 13 creşe. Mai mult, vom înfiinţa şi două unităţi mobile pentru suport în creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor mici“, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu la momentul demarării proiectului „Andante”.

Pe lângă faptul că aceste instituţii vor cuprinde şi programul creşelor normale în care cei mici vor fi hrăniţi, vor dormi şi se vor juca, cele 13 instituţii noi vor să aducă şi un concept diferit. Copiii vor avea parte de aromoterapie sau terapie prin joc, programele copiind modelul spaniol şi cel belgian.

De asemenea, se va merge foarte mult pe ideea de produse ecologice, mâncare naturală, jucării din lemn şi chiar finisajele din interiorul clădirii vor fi cât mai naturale, pereţii fiind acoperiţi cu vopsea specială.

„Proiectul numit <Andante - mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine> este finanţat prin fonduri europene, contribuţia primăriei fiind de doar 2%“, a adăugat Cosmina Simiean.

De asemenea, municipalitatea va pune la dispoziţie locaţiile celor 13 instituţii, iar utilarea creşelor şi instruirea personalului vor fi finanţate din Fondul Social European.

Aproape 200 de persoane fără loc de muncă vor fi calificate în domeniul educaţiei şi dezvoltării timpurii a copilului, în vederea reintegrării acestora pe piaţa muncii, iar părinţii îşi pot aduce copiii aici doar cu tichetele pe care, prin lege, le primesc de la angajatori.

500 de lei, cea mai ieftină creşă privată

Preţurile în creşele private din Capitală variază între 500 de lei şi 1.000 de lei pentru program scurt, până la ora 14.00, şi până la 1.500 de lei pentru program lung, până la ora 20.00.

image

„Până acum nu au fost probleme cu locurile, însă odată cu noua decizie, ne aşteptăm să fie. Oricum, încercăm să facem faţă şi dacă e cazul ne extindem şi noi“, a explicat Andreea Berţaru, reprezentant al creşei private Angels Academy.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite