Pilotul Adrian Iovan despre catastrofa aeriană evitată pe Otopeni: „Au avut noroc că au avut vizibilitate bună!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidente de genul celui petrecut la data de 11 iulie pe Aeroportul Otopeni, când două avioane au fost la un pas să se lovească din cauză că unul dintre piloţi nu a înţeles indicaţiile controlorului de trafic, se întâmplă frecvent, spune pilotul Adrian Iovan.

Contactat de „Adevărul", experimentatul pilot a declarat că, în opinia sa, după ce a văzut înregistrarea discuţiilor între piloţi şi controlorul de trafic de pe Otopeni - înregistrare care poate fi consultată AICI - cele două avioane, Boeingul 737-700 al Tarom şi Airbusul A320 al companiei greceşti Aegean Airlines, au fost departe de a se ciocni pe pistă, deşi s-au făcut greşeli grave.

„E clar că pilotul grec nu a înţeles bine autorizarea controlorului şi a pornit, deşi nu primise aprobarea de aliniere pe pistă. L-a indus în eroare, probabil, cealaltă navă, de la Lufthansa (n.r. - care a trecut cu câteva zeci de secunde mai devreme), a crezut că poate porni după ce a trecut aceea, deşi controlorul nu-i dăduse aprobarea de aliniere fiindcă urma să aterizeze cel de-al doilea avion, al Taromului. Dar chiar şi dacă s-ar fi aliniat, sigur nu s-ar fi lovit. Au avut noroc că au avut vizibilitate bună şi au oprit manevrele la timp. Altfel, da, dacă ar fi fost ceaţă, de exemplu, cred că am fi putut fi martorii unei catastrofe aeriene", a spus Iovan.

Ce păţeşte pilotul?

Pilotul susţine că incidentele de acest tip sunt destul de frecvente. „Cred că se întâmplă unul pe lună, în medie, în lume", a apreciat Iovan.

Legat de măsurile pe care le-ar putea lua autorităţile greceşti şi firma la care este angajat pilotul grec care ar fi greşit, Iovan e de părere că acesta nu-şi va pierde licenţa de zbor. „Probabil va fi oprit de la zbor timp de câteva zile şi va urma un curs de specialitate", a mai spus el.

Găseşti cele mai noi ştiri din Bucureşti pe bucuresti.adevarul.ro

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite