EXCLUSIV ONLINE Seismologul Adrian Ailenei: „Perioada 24 – 28 septembrie este favorabilă producerii de cutremure”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ailenei, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată a declarat pentru adevarul.ro că, în acest moment, Vrancea trece printr-o perioadă de stres, următoarele patru zile fiind favorabile producerii de cutremure.

Capitala Banatului se prăbuşeşte la cel mai mic cutremur: 588 de clădiri cu risc seismic

Activitatea seismică intensă din aceste zile este influenţată de luna plină, explică Ailenei: „Perioada 24 – 28 septembrie este favorabilă producerii de cutremure deoarece mareele tectonice au efecte maxime (mareele sunt rezultatul forţelor de atracţie a scoarţei terestre exercitată de Lună)”.

Potrivit experţilor de la Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA), presiunea s-a acumulat în Vrancea în ultimele 12 zile, când s-au produs puţine seisme şi extrem de slabe.

Dezastrele lumii au declanşat isteria Apocalipsei. Liderii creştini din Timisoara: „Trebuie să fim pregătiţi oricând”

Un cutremur de 5,24 ar rezolva situaţia

„În acest moment, Vrancea trece printr-un perioadă de stres, care s-a acumulat timp de 12 zile (pentru acest an este prima „pauză”). Pe data de 20 septembrie 2010 am avut prima eliberare de energie la o adâncime foarte mare, de 157 km”, a explicat Ailenei, directorul IRSA.

Pentru a readuce echilibrul obişnuit Vrancea, specialistul susţine că ar fi „util” un seism de 5,24 grade Richter. „Pe global, un cutremur de 5,24 grade Richter ar reechilibra Vrancea, dar mai multe cutremure mici pot face acelaşi lucru. Situaţia în care ne aflăm nu este nouă, iar precursorii indică o eliberare treptată care poate să duca la alarme în clasa «4,8R» (în 2009 am avut 3 cutremure de 4,3 grade Richter într-o situaţie asemănătoare)”, a mai spus Ailenei pentru www.adevarul.ro.

Gheorghe Mărmureanu: “Zona seismică din Vrancea e liniştită ca un motan care toarce”

Povestea inginerului timişorean prizonier în infernul din Haiti FOTOREPORTAJ

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite