EXCLUSIV ONLINE Şeful ANAF, acuzat că-i cheamă la raport pe inspectorii care controlează „pe cine nu trebuie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Blejnar ar fi cerut, în 2009, sancţionarea a doi inspectori vamali care efectuaseră un control la Petrom. „Ne-a interogat în legătură cu controlul: cine ne-a trimis şi de ce am încheiat actele de control cu prejudiciu”, a declarat unul dintre ei pentru adevarul.ro. Demişi în 2009, ei au fost repuşi în funcţie săptămâna trecută de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, este acuzat de conducerea sindicatului Pro Lex că a cerut sancţionarea disciplinară a doi inspectori vamali în martie 2009, în aceeaşi zi în care aceştia au finalizat un control al SC Petrom SA prin care constatau că societatea prejudiciase bugetul de stat cu aproximativ 5,5 milioane de euro.

Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

UPDATE Instituţiile de stat din Timişoara sunt cuprinse rând pe rând de proteste. Funcţionarii blochează activitatea

Potrivit unui comunicat de presă al sindicatului Pro Lex, incidentul s-a petrecut în după-amiaza zilei de 20 martie 2009, chiar în biroul şefului ANAF. Pe lângă cei doi inspectori, Emilian Ciucă şi Virgil Marin, la discuţie au participat mai mulţi şefi din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, instituţie aflată în subordinea ANAF.

Citiţi şi:

FOTOREPORTAJ Ministrul de Finanţe asediat de proprii angajaţi

Şeful ANAF: Va trebui să trecem la restructurări

„Lucrǎtorii vamali au fost chemaţi la sediul ANAF, unde domnul Sorin Blejnar i-a întrebat cine i-a trimis şi de ce au încheiat acte de control cu constatarea prejudiciului. De faţǎ cu lucrǎtorii vamali, preşedintele ANAF le-a solicitat şefilor din cadrul Autoritǎţii Naţionale a Vǎmilor sǎ-i sancţioneze disciplinar”, a declarat Vasile Lincu, preşedintele sindicatului Pro Lex.

„Ne-a interogat în legătură cu controlul la Petrom: cine ne-a trimis, de ce am încheiat actele de control cu prejudiciu. Ulterior i-a invitat şi pe cei din conducerea Vămii şi, în prezenţa noastră, i-a ameninţat cu destituirea dacă nu se vor lua măsuri de sancţionare a noastră. La scurt timp după discuţia respectivă au fost băgaţi în comisia de disciplină şi am fost demişi din funcţia de lucrători vamali în octombrie 2009”, a spus, pentru Adevărul.ro, unul dintre cei doi inspectori vamali.

Repuşi în funcţie de instanţă

Emilian Ciucă şi Virgil Marin au contestat în instanţă ordinul de demitere din funcţie. Săptămâna trecută, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti le-au dat dreptate celor doi, obligând Autoritatea Naţională a Vămilor să-i reîncadreze în funcţie. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs.

În acelaşi timp, SC Petrom SA a pierdut, în primă instanţă, procesul prin care contesta procesul verbal prin care Emilian Ciucă şi Virgil Marin constatau că societatea prejudiciase bugetul de stat cu 5,5 milioane de euro prin neplata unor accize şi a TVA-ului.

Sorin Blejnar: „Au comis grave abuzuri în timpul controlului”

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, nu a negat discuţia avută în biroul său cu cei doi inspectori, însă a oferit o altă variantă asupra incidentului.

„La discuţie au asistat peste zece persoane. La sesizarea şefilor ierarhici ai celor doi inspectori, le-am cerut directorilor de la Vamă să verifice dacă au comis abuzuri în timpul controlului şi dacă abuzurile sunt constatate să-i sancţioneze. Îmi menţin părerea că cei doi au comis grave abuzuri în timpul controlului. Este posibil ca instanţele să fie induse în eroare dacă nu au la dispoziţie toate datele problemei”, a declarat Sorin Blejnar.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite