Ce se va întâmpla cu absolvenţii „Spiru Haret“ după intrarea în vigoare a Legii Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că Legea Educaţiei abrogă Ordonanţa Guvernului 10/2009 prin care absolvenţii la ID ai „Spiru Haret“ ar trebui să-şi completeze studiile la alte specializări şi să dea din nou examen de licenţă, tinerii nu şi-au primit încă diplomele. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că urmează să elaboreze o metodologie specială care va stabili în ce condiţii li se vor recunoaşte studiile zecilor de mii de absolve

Articolul 361 din noua Lege a Educaţiei abrogă Ordonanţa Guvernului 10/2009. Astfel, alineatul 1 în care se menţinează că se încetează şcolarizarea la Universitatea “Spiru Haret” pentru toate programele de studiu la forma de învăţământ la distanţă, implicit pentru cele autorizate sau acreditate este nul.

„Păcatele“ Spiru Haret, spălate de Legea Educaţiei

Cu alte cuvinte, Universitatea “Spiru Haret” va putea organiza învăţământ la distanţă, în prezent acesta fiind sistat. În plus, cu toate că Legea Educaţiei le este favorabilă, absolvenţilor care au urmat programe de studiu la distanţă nu li se recunosc încă studiile.

Absolvenţi ai „Spiru Haret“: "Vor plăti toţi cei vinovaţi“

Mai mulţi absolvenţi implicaţi în scandalul diplomelor de la “Spiru Haret”  au dat în judecată atât Ministerul Educaţiei, cât şi Universitatea „Spiru Haret“, apelând la Casa de Avocatură „Coltuc“. „Ministerul ne-a spus că vor fi recunoscute toate studiile la ID autorizate sau acreditate de la «Spiru Haret». Cu toate acestea, mulţi dintre tinerii care au urmat programe la ID,  iar la momentul înscrierii, acestea erau autorizate sau acreditate, nu au primit încă diplomele de absolvire“, a declarat avocatul Laura Dinaci, de la Casa de Avocatură „Coltuc“.

Metodologie pentru absolvenţi

Reprezentanţii din Ministerul Educaţiei susţin că va urma o metodologie care va configura exact modalitatea de intrare în legalitate a instituţiei de învăţământ şi nu exclud alte examene pentru absolvenţi. “De la minister au plecat toate diplomele absolvenţilor de la ID care au urmat studii autorizate la <Spiru Haret>. Pentru cei care au urmat programe de studiu neautorizate sau neacreditate vom elabora o metodologie, imediat după intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei, la 10 februarie. Vom vedea atunci dacă absolvenţii vor mai da şi alte examene. Dacă într-adevăr există absolvenţi de forme autorizate care nu şi-au primit diplomele, poate facultăţile au eliberat diploma cui nu trebuia”, a declarat directorul Direcţiei strategii de finanţare instituţională din Ministerul Educaţiei, Ion Ciucă.

Săptămâna trecută, o absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine de la „Spiru Haret“  din Buzău a câştigat procesul intentat Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar, după ce în  vara anului trecut i s-a interzis participarea la examenul de titularizare.

Contactaţi de “Adevărul de Seară”, reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret” au declarat că vor elibera diplomele de licenţă tuturor absolvenţilor, pe măsura primirii eşalonate a formularelor tipizate de la Ministerul Educaţiei. „Această operaţiune nu a fost posibilă până în prezent în mod integral datorită prevederilor Ordonanţei nr.10/2009”, se arată în răspunsul Universităţii “Spiru Haret”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite