EXCLUSIV ONLINE Ce interese ascunse au seismologii ucrainieni care anunţă „marele cutremur” din Vrancea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul săptămânii, seismologii din Ucraina declarau că „zona Vrancea s-a trezit” şi că este posibilă producerea unui seism major în această zonă. Declaraţiile alarmate ale aşa-zişilor experţi sunt demontate de omologii lor români, care îi bănuiesc că au interese ascunse.  

Seismologii ucraineni: "Zona Vrancea s-a trezit!"

„Atragerea de fonduri locale, publicitatea sau posibila celebritate pot fi motive pentru care aceşti «specialişti» ucrainieni se «distrează» cu un subiect atât de sensibil pentru noi.

Ar fi trebuit să discute cu omologii lor de la Institutul Român pentru Fizica Pamântului dacă ar fi avut intenţia de a ne avertiza. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu au argumente care să susţină teoria «marelui» cutremur”, a declarat pentru adevarul.ro Victorin Toader, Şeful Centrului de Avertizare Seismică din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată (IRSA).

Victorin Toader, şeful IRSA

tudorin

Calcule fără semnificaţie

Referitor la afirmaţia ucrainienilor „Săptămâna trecută, Europa a fost zguduită de 248 de cutremure”, seismologul este de parere că ar fi trebuit să fie menţionată care ar fi valoarea medie săptămânală a seismelor din Europa pentru a putea aprecia dacă este mult sau puţin. „În realitate, un astfel de calcul nu se face pentru că nu are semnificaţie”, explică Toader.

 „Pentru a putea spune ca «Vrancea s-a trezit» trebuie să aduci şi argumente. Din lista cutremurelor din aria IRSA de acoperire (judeţele Vrancea, Buzău şi Prahova) şi graficul intervalelor de timp dintre ele nu resultă o «trezire».
După o pauză de 12 zile am avut o seismicitate mai accentuată, energia s-a descărcat parţial, dar acest lucru este normal”, precizează Toader.

„Marele cutremur” mai întârzie
 
Referitor la eventualitatea producerii unui seism major în lunile următoare, şeful Centrului de Avertizare Seismică din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată crede că nu avem motive de îngrijorare.
„Prognozele noastre sunt de scurtă durată. Prin «semaforul seismic», disponibil pe pagina web restricţionată pe fotonsas.ro, ne referim la perioade de timp de 5-7 zile. Din analizele pe care le facem (date măsurate de reţeaua noastră seismică din anul 2004) nu rezultă producerea «marelui cutremur» în acest an”, a conchis Toader.

Mărmureanu exclude posibilitatea producerii unui cutremur mare

marmureanu

Mărmureanu: „Înainte de 2021 nu putem vorbi de un seism devastator”

Şi directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu spunea că nu se pune problema unui cutremur major în zona Vrancea în următorii ani.

„Seisme vor fi, cu siguranţă, însă vor avea o magnitudine de maximum 6 grade pe scara Richter. Un cutremur adânc, în această zonă, nu se produce mai repede de 65 de ani, aşa că, înainte de 2021 nu putem vorbi de un seism devastator în România", a explicat Mărmureanu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite