FOTOGALERIE Vedeţi cum arată primul Muzeu al Sportului, care va fi mâine inaugurat de Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au intrat într-unul dintre cele mai moderne muzee din România care va fi inaugurat mâine în prezenţa preşedintelui ţării, Traian Băsescu şi preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Patrick Hickey.

Două etaje cu o capacitate de aproximativ 900 de metri, marmură pe jos, lifturi hi-tech, curăţenie impecabilă şi o arhitectură foarte modernă. Aşa se prezenta astăzi noul sediu al Muzeului Sportului de la Casa Olimpică, înainte de marea inaugurare de mâine-dimineaţă, Clădirea, care a costat aproximativ 4 milioane de euro, arată impecabil iar românii se pot mândri că în sfârşit vor avea un loc unde vor fi expuse toate trofeele, medaliile şi toate obiectele cu valoare sentimentală care amintesc de eroii sportului românesc.

Muzeul Sportului

APASĂ PE POZE PENTRU FOTOGALERIE CU MUZEUL SPORTULUI

Într-un spaţiu foarte luminat şi primitor, mânuşile primului campiona mondial român la box, Nicolae Linca stau alături de pagaia campionului olimpic la canotaj, Ivan Patzaichin şi de o statuetă care o reprezintă pe Nadia Comăneci, pe vremea când a luat prima notă de zece din istoria gimnasticii la Olimpiada de la Montreal din 1976.

Paşaportul colectiv al echipei naţionale de fotbal
În centrul sălii se află un paşaport colectiv de aproape jumătate de metru, folosit de toţi jucătorii români de fotbal care au plecat la Campionatul Mondial din Uruguay, la prima participare a ţării noastre în această competiţie. Pe un perete stă de pază sabia scrimerului Mihai Covaliu, cu care a câştigat medalia de aur la Olimpiada de la Sydney din 2000, iar înspre capătul sălii, într-o vitrină, sunt ghetele şi bustiera campioanei la atletism Violeta Beclea Szekely. „Ghetele au trecut prin jocurile olimpice de la Sydney din 2000, unde am câştigat argintul, iar cu bustiera am câştigat titlul european în 2000 la Gent“, a declarat atleta, care este şi direcotor de marketing şi comunicare la Comitetul Olimpic.

Medaliile campionilor, salvate din subsolul Muzeului de Istorie
Actualul sediu al Muzeului Sportului, care arată, cel puţin acum la inaugurare, ireproşabil, nici măcar nu poate fi comparat cu vechia locaţie, din subsolul Muzeului de Istorie, de pe Calea Victoriei. Medaliile, trofeele şi echipamentele marilor glorii ale sportului românesc au zăcut acolo mai bine de opt ani într-o cămară din incinta instituţiei, departe de ochii vizitatorilor.

Muzeul nu mai funcţiona ca o expoziţie care să poată fi vizitată, ci ca un bâlci, care se muta din oraş în oraş, atunci când directorul instituţiei de atunci, Nicolae Petrescu, mai „prindea“ câte o colaborare. Acum, planurile pentru noul sediu sunt măreţe. Actualul director, Vladimir Ene, vrea să împartă sediul în două tematici: primul etaj să fie dedicat în exclusivitate Jocurilor Olimpice, iar etajul al doilea, istoriei sportului, în general. „Aş vrea ca la primul etaj să facem un Hall of Fame, un turm pe care să montăm tot felul de medalii, trofee, diplome şi steaguri de la olimpiade. De altfel, vreau să punem plasma şi să ruleze imagini cu momente marcante din sport şi să se audă imnul României. Să creăm, astfel, o atmosferă frumoasă“, a spus Vladimir Ene.

Reprezentanţii COSR se aşteaptă ca odată cu această mutare a sediului, oamenii să vină să admire realizările sportului. „Oamenii au devenit mai avizi de cultură şi există mult interes pentru sport, mai ales acum când totul va fi foarte organizat“, a subliniat Violeta Beclea Szekely.
 
Află mâine-dimineaţă din „Adevărul“ când va putea fi vizitat Muzeul Sportului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite