EXCLUSIV Egiptean în România: „ultima dată i-am auzit vocea fratelui meu din Cairo la Al-Jazeera, acum o săptămână”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem îngrijoraţi, nu mai ştim nimic de familia noastră de o săptămână!” – aceasta este, pe scurt, drama pe care o trăieşte Elnagdy Saleh, un egiptean de 43 de ani care trăieşte de mai mulți de ani la Bucureşti.

„Am auzit vocea fratelui meu, care este actor în Egipt, pe postul Al-Jazeera, dar de pe 25 ianuarie nu am reuşit să mai vorbesc cu ei, pe telefon este doar ton de ocupat!”, a spus Elnagdy Saleh pentru „Adevărul de Seară”.

Alături de el, la mii de kilometri de ţara natală, cei aproximativ o mie de cetăţeni egipteni din Bucureşti şi Constanţa, stau cu sufletul la gură pentru cei dragi şi reuşesc cu greu să afle cum se descurcă în mijlocul revoltei populare.

Primele două zile de la izbucnirea revoltei din Cairo au fost cumplite pentru cetăţenii egipteni din România care au încercat de nenumărate ori să ia legătura cu famiile lor din capitala Egiptului.  În tot acest timp nu mai ştiu nimic despre mamele, taţii, fraţii, surorile şi celelalte rude rămase acolo. Au privit îngroziţi şi îngrijoraţi pentru rudele lor despre care nu mai ştiau nimic. Liniile de telefonie şi internetul au fost blocate în tot acest timp.

Saleh Wahba este preşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România, este căsătorit cu o româncă şi trăieşte în ţara noastră din 1986. Cu mulţi ani înainte a studiat aici ştiinţa solului şi a preferat să aleagă România atras de tradiţiile şi obiceiurile care, spune el, seamănă mult, cu cele egiptene.

image

Președintele Asociației Egiptenilor din România, Saleh Wahba și soția sa, Doina (Fotograf: Mircea Păun)

După izbucnirea  revoltei din Egipt pentru înlăturarea preşedintelui, Hosni Mubarak, egipteanul a încercat să ia legătura cu cei trei fraţi ai săi şi cu celelalte rude şi a trăit alături de ei tensiunea care a pus stăpânire pe toată ţara.

Îşi păzesc casele cu bâte şi cuţite

„Am luat legătura cu ei prin intermediul telefoniei mobile pentru că prin Internet nu se putea. Dar şi prin telefon este greu pentru că nu se face legătura, trebuie să încerc de mai multe ori până reuşesc să vorbesc cu ei,se aude greu. Oamenii sunt speriaţi nu atât de revoluţie, ci de haosul şi de deţinuţii evadaţi, de tâlharii care au atacat case şi magazine, oameni care distrug , nu fac revoluţie”, a povestit Wahba.

A aflat că, din cauza fricii, egiptenii stau în grupuri şi se ajută între ei: „Păzesc casele cu bâtele, cu cuţitele, fiecare cu ce poate, se apără între ei de tâlhari”.

În Egipt are doi fraţi şi o soră, dar şi multe alte rude pentru care este îngrijorat, dar care i-au transmis, spune el, că sunt de acord cu revolta împotriva preşedintelui Mubarak.

„Fraţii şi rudele cu care am vorbit au aşteptat acest eveniment din cauza sistemului şi merg mai departe. Revolta populară va continua până când poporul va obţine ce doreşte. E ca un vulcan care a erupt şi nu se mai opreşte”, a mai declarat egipteanul din România.

„Oamenii sunt terozaţi!”

Şi soţia sa lui Wahba, Doina trece prin aceeaşi stare de îngrijorare, dar are cuvinte de încurajare pentru soţul ei. Singurul lucru de care se teme este ca tinerii din Egipt să nu cadă victime nevinovate în revolta din Cairo.

image

Președintele Asociației Egiptenilor din România, Saleh Wahba, Elnagdy Saleh și Iosif  Dalaty (Fotograf: Mircea Păun)

„Sunt mulţi tineri, până în 30 de ani, sunt înflăcăraţi să lupte. Ieri am vorbit cu cumnatul nostru , are copiii studenţi  şi ar fi păcat să li se întâmple ceva. De foame nu mor, au rezerve acasă şi se ajută unii pe ceilalţi”, a spus Doina.

Cei cu care se tem, şi-ar dori să vină la rudele din România până la trecerea violenţelor, dar acest lucru este imposibil din cauza violenţelor, dar şi a legii marţiale care le interzice cetăţenilor egipteni să circule pe străzi după ora 15.00, orarul de zbor al avionului fiind după această oră.

Iosif  Dalaty este un alt cetăţean egiptean care locuieşte în Bucureşti şi care descrie drama celor dragi.

image

Iosif  Dalaty (Fotograf: Mircea Păun)

“Familia mea locuieşte la 20  de kilometri de Cairo, în localitatea 6 octombrie sunt mama şi cumnaţi cu care am vorbit timp de două zile. Cu toţii sunt terorizaţi, stau cu schimbul de pază”.

Egiptenii din Bucureşti pregătesc un protest

Cetăţenii egipteni vor chiar să iasă în stradă pentru a-şi arăta solidaritatea cu participanţii la revoltă, dar încă mai aşteaptă aprobarea autorităţilor bucureştene.

La mitingul pe care vor să-l facă în faţa Ambasadei Egiptului ar putea veni aproximativ o sută de persoane, egipteni, dar şi prietenii lor români. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite