EXCLUSIV Copilul bolnav de autism al lui Sobaru: „Noroc că tati a avut airbagurile bune!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mădălina Sobaru, soţia electricianului de la TVR care a încercat să se sinucidă înainte de Crăciun aruncându-se de la balconul Parlamentului a povestit reporterilor  „Adevărul de Seară” motivele care l-au determinat pe soţul ei să protesteze în cel mai radical mod cu putinţă.

„Nu a facut gestul ăsta pentru bani, ci din disperare. Nu vedea niciun viitor pentru băiatul nostru, care într-adevar, este bolnav, dar nu atât de grav încât să fie refuzat de la toate şcolile din Capitală. Auzim acelaşi refren de la toti: «Nu primim handicapaţi!»”, a povestit Mădălina Sobaru pentru „Adevărul de Seară”.

O injecţie greşită i-a marcat destinul

Mădălina Sobaru susţine că starea de sănătate a copilului lor în vârstă de 15 ani, Călin, ar fi fost cauzată de o injecţie greşită făcută la Spitalul Elias. Din această cauză, deşi copilul are un comportament aproape normal, a fost respins de toate şcolile din Bucureşti.

Problemele nu se opresc aici. Un alt motiv de îngrijorare pentru părinţii lui Călin este că, de la anul, după ce termină clasa a X-a la Şcoala Specială nr. 10, nu-şi va mai putea continua studiile din cauza programei şcolare restrictive pentru adolescenţii cu astfel de probleme de sănătate.


Călin a văzut totul în direct, la TV

În momentul incidentului din Parlament, Călin era acasă, în faţa televizorului, alături de bunică. „Nu s-a panicat atunci când l-a văzut căzând în cap. L-a recunoscut imediat. Când a văzut că e în viaţă a făcut chiar haz de necaz şi i-a spus că e norocos că a avut airbagurile bune”, a precizat Mădălina Sobaru.

Deşi susţine că va lupta până în pânzele albe ca să-şi ajute copilul să-şi revină, de cealaltă parte, soţia lui Sobaru nu s-a gândit niciodată serios s-o tragă la răspundere pe asistenta de la Spitalul Elias care i-ar fi nenorocit copilul.

„Nu mai am forţă să lupt şi cu ea, prefer să-mi canalizez energia pentru copil, să-l ajut să evolueze, asigurându-i un psiholog cognitiv, pe care actualmente nu ne permitem să-l plătim. Ne-ar costa 400-500 de lei pe săptămână. Pentru un an de zile ne-a promis doamna Liliana Mincă (n.r. - fosta directoare a Loteriei Române) că ne va ajuta cu un specialist, pe o durată de un an de zile”, ne-a mai spus Mădălina.

Chinuri la fiecare cuvânt rostit

Adrian Sobaru nu mai poate vorbi fluent, cel puţin deocamdată, întrucât, din cauza loviturii, mandibula i s-a deplasat vizibil şi îndură chinuri groaznice la fiecare cuvânt rostit.

Nici acum soţia lui nu i-a inţeles gestul pe deplin, şi recunoaşte că mai are multe întrebări să-i pună, inclusiv dacă a fost un gest sinucigaş premeditat de multă vreme.

„El mi-a zis că s-a trezit în mijlocul nopţii, s-a dus la baie şi şi-a scris mesajele pe tricou. De-acasă a plecat însă pe el cu un tricou alb imaculat, m-a sărutat şi mi-a amintit, înainte să plece că trebuie să mă duc să-mi cumpăr un cadou de ziua mea. Nu mi-a dat nimic de bănuit. Chiar îmi spunea că vrea să împodobească el bradul, împreună cu copiii”, mărturiseşte ea.

Ce finalitate credea Sobaru că va avea gestul sau? „El să moară şi să pice Guvernul”, adaugă Mădălina.  Deşi i-a recunoscut soţiei lui ca a început să tremure înainte de a se arunca de la balcon, nu-şi poate explica acum de ce a strigat «Libertate!» atunci când a fost luat cu targa.

Saltul în gol al lui Adrian Sobaru i-a șocat pe parlamentari

Ce ajutor a primit Sobaru după ce s-a aruncat în cap: 2.000 de euro şi jucării

Protestul tragic şi dezarmant al electricianului a stârnit compasiunea multor români care s-au arătat interesaţi apoi să-l ajute financiar. Ceea ce s-a şi întâmplat, doar că, banii care i-au intrat în cont, până în acest moment, demonstrează că foarte puţine dintre intenţii s-au şi concretizat. Soţia lui Sobaru, Mădălina, ne-a declarat că în contul lor au fost viraţi 1.000 de euro, bani reprezentând sume mici donate de simpli pensionari şi colegi de-a lui Adrian, iar săptămâna viitoare urmează să mai primească alţi 1.000 de euro, din partea unei societăţi comerciale. 
 "A primit şi 10, şi 30 de lei de la pensionari, şi colegii săi de la TVR l-au ajutat, dar nu banii contează, ci gestul oamenilor. Cea mai mare sumă i-a oferit-o însă o firmă care vrea să ne dea 4.000 de lei”, ne-a declarat soţia acestuia, Mădălina.
 
 "Sobaru este pentru mine un erou"
 
În drama lui s-au regăsit şi alţi aprintii care au copii diagnosticaţi cu autism. "Adrian Sobaru este, pentru mine, un erou, în faţa căruia mă închin cu toată admiraţia. Îl admir pentru curajul său, pentru cuvintele rostite mai ceva ca un absolvent de studii superioare, pentru dragostea sa faţă de familie, pentru tot sacrificiul de care a fost în stare pentru a-şi creşte copilul bolnav dar, de care este atât de mândru", comentează Petronela, o cititoare adevărul.ro.
 
Colegii de la TVR ai bărbatului ne-au declarat însă că, cel mai mare şoc suferit de Sobaru s-a petrecut în urmă cu ceva vreme, o întâmplare care l-a marcat profund.
 
"A angajat un psihiatru foarte bun care să facă recuperare cu băiatul şi, tratamentul chiar a dat rezultate spectaculoase. Într-una din zile, când se intoarcea de la şcoală, însoţit de bunica lui, adolescentul s-a rătăcit de femeie şi s-a pierdut pe străzile Capitalei. Adrian a fost anunţat prin telefon şi parcă înnebunise. L-a căutat disperat, ţipând, până l-a găsi", ne-a declarat unul dintre colegi. Întâmplarea ne-a fost confirmată şi de soţia electricianului, însă nu a dorit să comenteze foarte mult incidentul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite