EXCLUSIV Călăii de la Agenţia de Transplant au vrut să omoare embrionii confiscaţi de la “fabrica de bebeluşi” a lui Harry Mironescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România riscă alte două condamnări la CEDO din cauza autorităţii care se opune să returneze embrionii confiscaţi în timpul scandalului Sabyc. Agenţia de Transplant - care ar trebui să ajute la menţinerea în viaţă a embrionilor a - solicitat chiar distrugerea materialului genetic.

Una dintre victimele colaterale în scandalul din jurul clinicii medicale Sabyc, închisă în 2009 pentru că administratorii unităţii făceau trafic cu ovule, este Daniela Knecht, o nemţoaică de 44 de ani căruia i s-au confiscat de către autorităţi 16 embrioni depozitaţi pe-atunci la Sabyc.

Mamă a unui băieţel de de doi ani pe care l-a obţinut printr-un proces de fertilizare la Sabyc, femeia şi-a căutat dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), care în 2010 i-a dat câştig de cauză şi a obligat statul român să-i înapoieze embrionii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, de asemenea, în favoarea returnării materialului genetic reţinut de DIICOT şi depozitat la Institutul Mina Minovici.

ANT „intimidează” clinicile private

Chiar dacă  a primit acordul anchetatorilor pentru a-şi ridica embrionii, Daniela nu i-a putut prelua deoarece Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a refuzat să autorizeze transferul embrionilor de la sediul INML „Mina Minovici” la o a  altă clinică din ţară sau din strainatate.

De-abia după ce Diana Elena Dragomir, avocata acesteia, a cerut în justiţie ca agenţia să fie obligată să acorde avizul, autoritatea aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii s-a conformat. Însă doar parţial şi doar pe hârtie. In faţa Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie  ANT a precizat că orice clinică acreditată din România care va primi aceşti embrioni  va rămâne fără autorizaţie. Înalta Curte a decis că aceste sancţiuni, dacă vor fi aplicate, sunt abuzive, şi că nu este de competenţa agenţiei să dispună aceste proceduri, considerate mai degrabă tehnici de intimidare asupra acestor unităţi.

Mai ales acum, când ANT este cercetată penal, prin doi dintre reprezentanţii săi, Victor Zota şi Roxana Turcu, cei care au întocmit dosarul pentru acreditare al clinicii lui Harry Mironescu, ginecologul care făcea trafic cu ovule la doar 200 de metri de poarta ANT-ului.

Au vrut să omoare embrionii

Mai presus de asta, deşi Guvernul României a cerut ANT să respecte decizia CEDO din 2010 şi să ia toate măsurile pentru menţinerea în viaţă a embrionilor şi returnarea acestora Danielei, reprezentanţii ANT au propus Ministerului Sănătăţii chiar distrugerea materialului genetic al Danielei Knecht. „Embrionii au dreptul la viaţă, este un drept recunoscut de CEDO. Şi chiar în legislaţia României, copiii au drepturi din momentul concepţiei.

Dacă ANT nu se supune deciziilor celor două instanţe, Curtea Europeana si Inalta Curte de Casatie si Justitie, România va fi din nou condamnată la CEDO. Curtea de la Strasbourg a fost deja informată despre refuzul ANT de a aviza transferul embrionilor într-o clinică din străinătate, în pofida hotărârii irevocabile a ICCJ, pe care ANT o consideră ilegală (?!)”, a precizat Diana-Elena Dragomir, avocata Danielei Knecht. În ciuda hotararii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţii agenţiei contrazic din nou evidenta situaţiei şi constatările judecătorilor.

image

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE!

“Agenţia nu a făcut niciun fel de presiune, asta că anumite clinici susţin că le ameninţăm şi că le ridicăm autorizaţia este doar o minciună sfruntată. Nu înţeleg unde e problema? Că aceste clinici respectă legea şi de aia o refuză pe doamna Knecht?”, a declarat Victor Zota, coordonator naţional al ANT.

Daniela, mămica care a picat în mijlocul scandalului de trafic de ovule de la controversata clinica Sabyc, este şocată de decizia ANT, însă nu renunţă la luptă, ba chiar îşi supraveghează în de-aproape materialul genetic păstrat în azot la IML, deşi e la distanţă de mii de kilometri de România, tocmai în Elveţia.  “Pe cei 16 embrioni îi consider frăţiorii lui Lucas. Am vorbit cu cei de la Mina Minovici şi mi-au spus că sunt depozitaţi în condiţii optime. Însă nu ştim ce s-a întâmplat cu ei cât au stat la Sabyc. Când îi vom decongela vom afla dacă mai sunt valabili. Dacă nu mai pot fi fertilizaţi, atunci vorbim de crimă!”, a menţionat Daniela. 

Aceasta a mai povestit pentru reporterii „ADS” şi despre momentul în care Harry Mironescu, fostul administrator al clinicii Sabyc, a încercat s-o convingă să-i cedeze restul de ovule recoltate şi nefolosite pentru fertilizarea în vitro. „Un tip foarte insensibil şi egoist, aşa mi s-a părut acest om. După extracţie mi-a zis că el trebuie să găsească femei pentru donaţie, şi că aş face bine dacă i-aş da patru embrioni. I-am zis că nu e etic şi viaţa nu se vinde. După ce a ieşit din închisoare l-am sunat şi mi-a zis că singura vină pe care o resimte o reprezintă aceea că m-a ajutat să fac un copil”, a precizat nemţoaica.

Acesta nu este însă singurul caz în care ANT nu se supune nici legii, nici hotărârii CEDO şi se opune să restituie materialul genetic confiscat în urma închiderii clinicii Sabyc. Imediat după pronunţarea deciziei CEDO în favoarea Danielei Knecht, o altă româncă a câştigat la Curtea de la Strasbourg dreptul de a i se returna cei 8 embrioni pe care îi depozitase la clinica lui Mironescu, şi care au fost confiscaţi în urma anchetei şi conservaţi la IML. „În acest caz există acelaşi obstacol: Agenţia Naţională de Transplant care se opune avizării transferului embrionilor. În curând se va pronunţa şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest caz”, a mai precizat avocata Diana-Elena Dragomir.

Conducerea ANT refuză dreptul la viaţă a acestor embrioni şi încalcă legea, pentru a doua oară, în condiţiile în care Victor şi Roxana Turcu, coordonatori în cadrul agenţiei, sunt cercetaţi pentru fals în acte deoarece au acreditat pe 15 iulie 2009 clinica Sabyc ca bancă de celule reproductive, deşi aceştia nu au verificat activitatea clinicii în care se prelevau ilegal ovule.


De la fabrica de copii, la fabrica de silicoane
 (Maria Apostol, Adrian David)

Capii afacerii cu ovule de la clinica Sabyc, medicii Harry Mironescu (71) şi fiul acestuia, Yair  (29), cei care au fost reţinuţi preventiv, în 2009, sub acuzaţiile de trafic cu celule umane trăiesc în continuare pe picior mare în Bucureşti, deşi au rămas fără principala sursă de venit. Autorităţile le-au ridicat sechestru de pe cele trei maşini de lux, două Mercedesuri şi un Lamborghini, autoturisme pe care fiul lui Mironescu şi le etalează cu nonşalanţă în zonele de fiţe ale Capitalei, în special pe Dorobanţi, acolo unde şi-a deschis şi o clinică de chirurgie estetică.

După ce Yair a devenit administrator cu drepturi depline la SC „Sabyc” SRL , în 2007, acesta a înfiinţat un cabinet de estetică acolo unde, la parter, îşi desfăşura activitatea împreună cu un alt doctor de origine israeliană. Deşi era complice alături de tatăl său şi alţi cinci doctori israelieni la activitatea de recoltarea ilegală de material genetic, Yair reproşa des apropiaţilor faptul că femeile de etnie romă care se adunau pe holurile unităţii pentru a li se preleva ţesuturi contra unor sume de circa 800 de lei, îi compromiteau lui activitatea.

„Fiul doctorului avea un cabinet de estetică la parterul clădirii, la care venea 3-4 zile pe săptămână sau la ore tărzii, în noapte. De multe ori îmi atrăgea atenţia, atunci când avea pacienţi, ca fetele care veneau la tratament să nu mai aştepte pe holul recepţiei pentru a nu fi văzuţi de pacienţii VIP care veneau la cabinetul său, întrucât acestea ar fi deteriorate mobila, precum şi comportamentul ţigăncilor care intră în contradicţie făţişă cu pacientele de bună condiţie ale medicului Yair”, se precizează în rechizitoriu unul dintre foştii angajaţi ai “fabricii de bebeluşi”.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite