EXCLUSIV „Arlechino”, militar salvator la cutremurul din ’77: „Chirurgii operau răniţii în stradă, la lumina farurilor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul Mihai Gruia Sandu „Arlechino” făcea parte, la 4 martie 1977, pe când avea 20 de ani, din Regimentul „Roaba Bucureştiului”. Cutremurul din seara de acum 34 de ani l-a prins în unitatea militară. Actorul a dezlegat pentru „Adevărul de Seară” misterul prezenţei lui Sorin Crainic, ultimul salvat, sub bucăţile de beton ale blocului Continental, la 11 zile după seism.

Citiţi şi

Ieşenii care „creează“ cutremure în laborator (VIDEO, GALERIE FOTO)

CUTREMURUL DIN '77 Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceauşescu din blocul în care a murit Toma Caragiu

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Supravieţuitoarea din blocul Scala: La cutremurul din ‘77 a căzut 10 etaje, în timp ce făcea duş!

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Sorin Crainic, supravieţuitorul cutremurului din '77 pentru care a plâns Elena Ceauşescu

Mari seisme: De ce este Bucureştiul oraşul cel mai afectat de cutremure?

Cutremurele care au lovit România

Gheorghe Mărmureanu: "România, la fel de vulnerabilă ca în 1977!"

Imagini incredibile din Bucureştiul devastat de cutremurul din 1977

„Compania din care făceam parte se ocupa cu tot ce era nevoie: culegeam porumb, ne îmbrăcam în costume populare la Cântarea României şi alte asemenea sarcini. În 1977, în acea seară, după cutremur, cineva a dat comanda şi eu împreună cu cei 50 de colegi am ajutat la găsirea a 244 de morţi şi opt vii din dărâmăturile din Bucureşti”, îşi aminteşte Mihai Gruia Sandu.

„La Spitalul de Urgenţă am fost prima dată. Veneau maşini cu răniţi şi morţi din minut în minut. Curentul fusese oprit şi unii doctori, disperaţi, operau la lumina farurilor. Telefoanele nu mergeau şi eu eram speriat că nu putea lua legătura cu cei de acasă”, povesteşte actorul.

Fostul şef al pompierilor: "După cutremur, multe clădiri au luat foc, apa curentă s-a oprit, aşa că am stins incendiile cu dejecţii!"

Haos total în privinţa clădirilor cu „bulină roşie”. Evidenţa şi controlul acestora a ajuns în seama poliţiştilor comunitari!

VIDEO/Variantă pentru cei ce se tem de seisme! Un gălăţean a inventat cuşca anticutremur

Trei zile au găsit vii

„Generalul Rusu, parcă aşa îl chema, a fost cel care a condus operaţiunile de salvare. Ţin minte că timp de trei zile s-au găsit supravieţuitori. Tânărul Sorin Crainic a fost ultimul salvat. El se afla în blocul Continental, prins sub dărâmături, împreună cu un prieten. Clădirea din spatele Muzeului Şuţu era una interbelică, complicată ca structură. Am descoperit că avea şi adăpost antiaerian. Când am ajuns cu căutările la nivelul solului, generalul a ordonat nivelarea şi plantarea de flori. Au astupat totul într-o noapte”, mărturiseşte actorul, participant la evenimente.

Sorin Crainic, mângâiat de Elena Ceauşescu la spital Foto: arhiva Scînteia

Mama lui Sorin Crainic, Ana Ivan, a plâns zile întregi lângă miliţieni, implorându-i să-i caute băiatul. „În momentul sosirii soţilor Ceauşescu la faţa locului, s-a repezit la Elena Ceauşescu şi i-a spus că ea simte că fiul ei trăieşte. Unii o considerau nebună, pentru că stătuse atâtea zile acolo”, spune Sandu.

Rugăminţile mamei îndurerate l-au făcut pe Nicolae Ceauşescu să-i ordone generalului să continue săpăturile. „În timpul escavărilor, terenul s-a mai surpat şi cred că atunci a murit prietenul lui Crainic. L-am tras pe Sorin, eu şi alţi trei colegi, şi ţin minte că era alb din cap până-n picioare, pe haine şi pe faţă. M-am speriat. Era conştient, vorbea lent, dar nu se putea ţine pe picioare. Eu aveam ceai şi, după ce a ieşit, i-am întins o ceaşcă. Generalul a vrut să mă pedepsească că i-am dat să bea”, mai spune artistul, care este de părere că tânărul Sorin a trăit pentru că s-au reluat căutările.

„Ştiu cum a supravieţuit!”

De teama răspândirii unor boli ca tifosul exantematic, echipele de salvatori stropeau ruinele cu o soluţie din apă cu clor. „A lins apa care se scurgea prin crăpături”, aşa crede Mihai Gruia Sandu că ar fi putut supravieţui tânărul.

„Adevărul de seară” a relatat zilele trecute povestea lui Sorin Crainic, despre care „Scânteia a scris ” în acea perioadă că a fost ultimul supravieţuitor din Bucureşti. Printre mărturiile obţinute la documentarea acestui caz s-au aflat şi câteva voci care au reclamat mediatizarea „cusută cu aţă albă” a salvării sale imediat după cutremur. Una dintre variantele exprimate a fost a utilizării imaginii lui Sorin Crainic într-un mod propagandistic. O altă versiune a fost că tânărul de atunci voia să-şi însuşească unele lucruri dintre ruine, profitând de nebunia creată.

Actorul Mihai Gruia Sandu are propria versiune a întâmplării de atunci: „Dacă se presupune că era la furat, băiatul nu avea cum să facă asta pentru că nu putea trece de cordoanele de securitate şi miliţie care fuseseră aduse în zonă”, explică salvatorul. „Dacă e să spunem care au fost adevăraţii hoţi, eu zic că cel mai mult au furat miliţienii. La secţiile lor ajungeau bunurile găsite. Am văzut cu ochii mei o valiză plină cu bani luată de miliţieni”, mărturiseşte el.

Salvatorul nu s-a putut apropia un an de zile de zona Universităţii. „Am avut nevoie de sfatul şi pilulele unui medic ca să-mi revin”, îşi aminteşte trauma prin care a trecut.

Mulţi bucureşteni au trăit drama din acele zile. La blocul unde a murit actorul Toma Caragiu erau colegii săi Virgil Ogăşanu, Irina Petrescu şi Moţu Pittiş. „Peste nouă ani deveneam colegul lor, la Bulandra”, destăinuie Mihai Gruia Sandu.

image

MARI DEZASTRE

image
image

Săptămâna trecută, reporterii "Adevărul de Seară" v-au prezentat mărturii şi imagini impresionante din istoria Bucureştiului, una dintre cele mai încercate Capitale din Europa lovite în trecut de inundaţii, incendii, cutremure, epidemii, războaie.

Luni, pe bucuresti.adevarul.ro, ați putut vedea fotografii publicate în premieră cu Bucureştiul acoperit de troiene de 5 metri în iarna lui '54.

Marți, reporterii "Adevărul de Seară" v-au prezentat imagini șocante și ce distrugeri au provocat bombardamentele din '44 asupra Capitalei.

Miercuri, ați putut citi cum a izbucnit cel mai mare incendiu care a distrus peste 2000 de case din Bucureşti .

Joi, v-am prezentat cum a fost ultima mare revărsare a Dâmboviţei: Bucureştiul, acoperit cu apă de trei metri!

Vinerii, aţi aflat cum ciuma lui Caragea "secera" 300 de bucureşteni pe zi

Sâmbătă, v-am povestit despre pǎţaniile boierului Perticari, primul bucureştean pedepsit pentru spiritism

Duminică, v-am descris cum erau pedepsiți în trecut cei care au bârfit şi au minţit

ISTORII DE AMOR

image

În urmă cu două săptămâni aţi putut citi pe bucuresti.adevarul.ro cele mai savuroase ISTORII DE AMOR din „Micul Paris”.

Luni, reporterii „Adevărul de Seară” v-au prezentat cea mai frumoasă poveste de dragoste din literatura romană.

Marţi, peste 13.000 de cititori au citit pe bucuresti.adevarul.ro despre amantele regilor României.

Miercuri au fost prezentate bordelurile din Bucureştiul interbelic.

Joi aţi putut afla povestea Miţei Biciclista, cea mai celebră damă de consumaţie a Bucureştiului.

Vineri aţi putut citi despre viaţa sentimentală tumultoasă a crailor de altădată.

Sâmbătă, reporterii „Adevărul de Seară” v-au prezentat povestea de dragoste dintre compozitorul George Enescu şi soţia sa, Maria, care şi-a turnat acid pe faţă de dorul lui şi al lui Nae Ionescu.

Duminică, cititorii care au intrat pe bucuresti.adevarul.ro au putut afla câteva dintre cele mai spectaculoase cazuri de sinucideri din dragoste, din rândul scriitorilor români.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite