Bucureşti: EXCLUSIV Studiile neacreditate sunt valabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care urmează forme de învăţământ autorizate, dar neacreditate sau neevaluate, nu trebuie să-şi facă griji. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că studiile acestora sunt recunoscute, întrucât specializările au autorizaţie provizorie de funcţionare, deşi încalcă Legea Calităţii Educaţiei în privinţa acreditării.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Lista studiilor autorizate nu ajunge la viitorii studenţi

Zeci de universităţi de stat şi private din toată ţara au specializări care nu respectă Legea Calităţii Educaţiei. Astfel, fie au programe de studiu neacreditate, deşi au absolvit trei generaţii de studenţi, fie nu s-au supus evaluării periodice o dată la cinci ani, aşa cum prevede legea.

Studenţii care au aflat că urmează forme de învăţământ neacreditate au devenit foarte îngrijoraţi cu privire la viitorul lor profesional. „Nu pot să cred că m-am înscris la o specializare neacreditată! Urmez Jurnalismul la ID, la Universitatea din Bucureşti. Am aflat din presă că urmez studii nelegale. Trebuie să mă mut în altă parte?“, s-a plâns Elena, studentă în anul al II-lea.

Restanţierii vor studia la alte universităţi
Potrivit directorului pentru acreditare din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Alexandru Popovici, studenţii care urmează în prezent specializări autorizate nu trebuie să-şi facă probleme, fiindcă studiile le vor fi recunoscute. „Am atenţionat universităţile să-şi acrediteze şi să-şi evalueze specializările. Dacă nu vor face asta, specializările în neregulă vor fi lichidate. Lichidarea nu va fi însă bruscă, toţi studenţii îşi vor finaliza studiile, iar diplomele le vor fi recunoscute“, a explicat Popovici.

El a adăugat că singura problemă este pentru cei care rămân cu restanţe. Pentru că specializarea nu va mai şcolariza, în cazul în care va fi lichidată de minister, aceştia vor fi nevoiţi să-şi finalizeze facultatea la alte universităţi cu specializările respective autorizate sau acreditate. Cel mai probabil, ei vor fi testaţi înainte de a fi acceptaţi, în funcţie de universitatea respectivă.

Absolvenţilor „Spiru Haret“ li se recunosc diplomele
Universitatea „Spiru Haret“ apare pe lista neagră întocmită de ARACIS cu 31 de specializări autorizate, dar neacreditate, şi cu 12 neevaluate. Şi studenţilor care vor să absolve aceste programe le vor fi recunoscute studiile. „Diplomele absolvenţilor de studii neacreditate nu sunt ilegale. Specializările sunt legale, pentru că ele au fost autorizate“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Nu acelaşi lucru se poate spune despre specializările neautorizate ale universităţii particulare. „Acestea sunt în afara legii iar studiile absolvenţilor sunt ca şi inexistente“, a completat Popovici.

Studiile la distanţă de la „Spiru“, desfiinţate

Guvernul a adoptat ieri ordonanţa de urgenţă prin care Universitatea „Spiru Haret“ trebuie să intre în legalitate. Instituţia trebuie să desfiinţeze toate studiile de învăţământ la distanţă  şi să organizeze alegeri pentru funcţia de rector. De asemenea, Facultatea de Drept de la „Spiru Haret“ va avea patru ani de studiu, nu trei cât are în prezent. Studenţii universităţii din anii al II-lea şi al III-lea la ID se pot transfera la o formă de învăţământ autorizată, fie în cadrul „Spiru Haret“, fie în cadrul altei universităţi. Absolvenţii specializării Drept după model Bologna (trei ani de studiu) vor urma încă un an după care vor repeta licenţa la o specializare autorizată sau acreditată. De asemenea, universitatea particulară va fi monitorizată timp de trei ani de minister.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite