Bucureşti: EXCLUSIV - „Când voi ieşi din închisoare voi vinde iar droguri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Dincă, în vârstă de 38 de ani şi Giulian Pulbere, în vârstă de 35 de ani, sunt prieteni din copilărie. S-au născut şi au crescut în cartierul Vitan din Sectorul 3 al Capitalei. Destinele lor au fost legate încă de la naştere, iar acum sunt închişi pentru aceeaşi faptă, trafic de heroină.

MAI CITIŢI:

Ferentariul drogurilor şi al sărăciei
Ferentariul a devenit cartierul drogaţilor anonimi

Tudor era taximetrist „afară“ şi transporta în special consumatorii de droguri de la şi spre dealeri. „În cartier la noi traficul de droguri este ceva normal, iar consumul şi mai normal. Pe majoritatea îi ştiu de mulţi ani, cunosc anturajele în care se vând droguri şi pe cele în care se consumă. Eu le făceam legătura“, povesteşte Tudor.

El se află la prima condamnare. A fost dat în urmărire generală în anul 2004, după ce o parte dintre membrii reţelei din care făcea parte au fost prinşi de poliţişti. „Am fost sub urmărire generală timp de două luni şi jumătate. Am stat ascuns la o verişoară de-a mea şi nu ieşeam decât seara să mă plimb. Am cedat din cauza stresului şi m-am predat singur. La fiecare zgomot tresăream, de câte ori auzeam sirene mă ascundeam. Eram o bombă cu ceas, mă îmbolnăvisem de nervi“, povesteşte bărbatul. Tudor a primit 10 ani de închisoare, dar speră să iasă mai repede pentru bună purtare.


 „Eu goneam cu un BMW, poliţiştii se târau cu o Dacie“

Prietenul său, Giulian (foto), care se află la a doua condamnare, de data asta pentru 8 ani, spune că a fost sub vizorul poliţiştilor dintotdeauna pentru că vinde droguri de 15 ani. El mai spune că poliţiştii îi ştiu pe cei care se ocupă cu astfel de activităţi, dar de multe ori îi lasă în pace pentru unele favoruri.
Fiind dealer cu experienţă, Giulian a fost supravegheat de poliţişti ani buni. Bărbatul nu are carnet, dar se urca la volan fără teamă că cineva îl va opri. „Nu încercau să mă oprească decât dacă aveau un pont şi ştiau că am ceva în maşină. Dacă mi se cerea să trag pe dreapta acceleram şi fugeam de ei. De multe ori m-au urmărit cu maşina dar cum să mă prindă? Eu goneam cu un BMW, ei abia se târau cu o Dacie“, spune zâmbind dealerul.



„Articolul 16 din Codul Penal, mare afacere pentru procurori“

Cei doi prieteni povestesc că poliţiştii nu-i deranjau decât dacă aveau nevoie de bani sau dacă procurorii aveau nevoie să-şi facă numărul de arestări. „De obicei acţionează la pont sau organizează un flagrant“, explică Giulian.

Bărbatul ne spune ce înseamnă un flagrant, sau un „şaişpe“, cum i se spune în lumea interlopă. „Ne turnăm între noi pentru a ni se tăia din pedeapsă. Cineva merge apoi cu bani marcaţi la cel turnat şi uite aşa este prins. Şi eu am fost prins cu un şaişpe făcut chiar de un prieten. Şaişpele a devenit o mare afacere pentru procurori care, pentru bani, îţi taie ţie din pedeapsă, organizează flagrant pentru alţii turnaţi de tine şi, pe deasupra, au parte de tot felul de sporuri şi merite că au prins mai mulţi infractori“, mai spune Giulian.

 „Am hotărât să nu fiu tată pentru că mă droghez“
Cei doi bărbaţi nu regretă viaţa pe care au dus-o, ci doar efectele ei. „Eu am soţie şi un băiat de 13 ani. E greu să stau departe de ei atâţia ani. De dragul copilului o să mă apuc de muncă cinstită“, spune Tudor. Prietenul lui, Giulian, recunoaşte că altceva nu ştie să facă şi că, atunci când va ieşi, se va ocupa în continuare de afacerea lăsată baltă acum.

„Am trăit bine din droguri, am avut ce mi-am dorit, mi-am luat maşini şi casă. E drept, cu procesele astea am mai pierdut din avere, dar se face la loc. O să fiu doar mai deştept, să nu mă mai prindă“, spune deschis Giulian.

Viaţa printre stupefiante, spune Giulian, i-a luat bucuria de a avea o familie pentru că el nu este doar dealer, ci şi consumator de la vârsta de 17 ani. „Eu şi prietena mea suntem împreună de 17 ani, dar am hotărât să nu facem copii pentru că sigur se vor naşte cu probleme din cauză că eu mă droghez. Aşa că nu am ce pierde“, şi-a încheiat Giulian povestea.

 Ce prevede Articolul 16

„Persoana care (…) în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la raspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.“

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite