EVAZIUNE. Bucureştenii se plâng că dau bani la biserici fără să primească bon. Vezi aici cât mai costă credinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 63 la sută din bucureştenii care au plătit bani bisericilor nu au primit bon sau chitanţă, potrivit unei cercetări statistice realizate de Facultatea de Ştiinţe Politice.

Mai mult de 30 la sută din bucureştenii intervievaţi în luna aprilie a acestui an au declarat că au dat, anul trecut, sume de până la 50 de lei bisericilor.

Alţi 10 la sută au plătit sume cuprinse între 51 şi 100 de lei, în timp ce 11 la sută au sărit de pragul de 100 de lei, ajungând chiar până la 500 de lei. Toate aceste procente sunt duble sau chiar triple faţă de cele de anul trecut.

Potrivit reprezentanţilor Catedrei de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, bisericile ar fi primit, numai anul trecut, peste 18 milioane de euro.

"Pe fondul creşterii numărului de dezbateri publice privind fondurile acordate instituţiei bisericii înregistrăm creşteri semnificative ale procentelor celor care declară că nu au primit niciun fel de act pentru banii daţi acestui tip de instituţie", susţin realizatorii cercetării.

Anul trecut 53% din cei care au dat bani bisericii declarau că nu au primit bon sau chitanţă, iar anul acesta procentul celor care declară acelaşi lucru este de 63%.

Dacă în 2010, 35% din cei care declarau că au dat bani la biserică nu doreau să spună dacă au primit sau nu o chitanţă/bon pentru suma dată, anul acesta doar 15% din cei care au dat bani la biserică nu doresc să abordeze subiectul.

"Creşterea transparenţei, datorată în special campaniilor mediatice desfăşurate în acest sens, accentuează, prin comparaţie cu anul anterior, imaginea evaziunii fiscale la nivelul bisericii ca instituţie de cult din Bucureşti", mai reiese din cercetarea sociologică.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite