După 30 de ani: mâine se inaugurează prima staţie de epurare din ţară, la Glina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape 30 de ani de aşteptare, proiectul început de Nicolae Ceauşescu la mijlocul anilor ’80 a fost în sfârşit terminat.

Cele cinci bazine de dacantare „strălucesc” acum sub soare şi, potrivit angajaţilor, au fost puse deja la lucru, în secret, încă din luna noiembrie a anului 2010.
„Aici se produce deja gaz metan din reziduri şi urmează să recepţionăm mai multă materie, şi, deci să producem şi mai mult”, ne-a declarat un reprezentant Apa Nova, firmă care de altfel se îngrijeşte de caseta colectoare.

Această canalizare se întinde pe o suprafaţă de 18 km în plan şi de 45 de kilometri în desfăşurare, iar capacitatea actuală de preluare a apelor uzate este de sub 50%. Fiindcă nu a fost curăţată niciodată în cei 25 de ani de când a fost dată în funcţiune, „Dâmboviţa subterană” a dezvoltat adevărate micro-straturi geologice, s-au dezvoltat aluviuni atât de mari încât pe întreg traseul canalizării au răsărit 25 de insule. Toate aceste reziduri şi dejecţii vor fi însă refolosite.

“Practic, se transportă apa murdară colectată din sistemul de canalizare al Bucureştiului, provenită din 12 colectoare principale şi 11 colectoare secundare, până aici, la staţia de epurare, iar mâlul organic este transformat în gaz metan”, ne-a mai explicat specialistul Apa Nova.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite