Bucureşti: Liana-Cristina Pui: „Prin icoane comunic cu Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictează icoane cu care participă la expoziţiile de profil din toată ţara. Creaţiile Lianei au ajuns chiar şi la cardinalul austriac Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei.

Pasiunea pentru pictură şi-a descoperit-o în copilărie, talentul moştenindu-l pe linie maternă. Încă din şcoala generală, Liana-Cristina Pui picta peisaje. Mai târziu, universul creativ al artistei s-a diversificat prin abordarea altor stiluri. Până în 1995, Liana a creat cu predilecţie peisaje cu natură moartă, în ulei. În 1995, a urmat, timp de un an de zile, un curs de icoane moment în care şi-a descoperit menirea. În prezent, realizează pictură ţărănească pe sticlă şi pictură bizantină pe lemn.

„Icoanele, legătura dintre noi şi divinitate“
Liana spune că a început să picteze icoane după 1990, iar acest lucru i-a adus o iluminare a sufletului. „Pictarea unei icoane te linişteşte, îţi dă o senzaţie de pace, de armonie şi de răbdare. Icoanele sunt modalitatea prin care comunicăm cu Dumnezeu“, a explicat Liana-Cristina Pui.

Artista spune că în momentul în care începi să pictezi o icoană trebuie să ai o stare specială, de armonie sufletească. Înainte de a trece la lucru, trebuie să spui o rugăciune, tocmai pentru a intra în starea specifică de creaţie. Liana s-a implicat şi în controversata dispută pe tema scoaterii icoanelor din şcoli, prin semnarea de petiţii. „Cei care sunt de alte religii ar trebui să accepte icoanele în şcoli, măcar din semn de respect faţă de pământul pe care trăiesc. Icoanele au o simbolistică deosebită. Sunt legătura dintre noi şi Dumnezeu. Prin icoane, mintea şi sufletul ni se ridică spre Dumnezeu“, a mai spus pictoriţa.

Zeci de expoziţii în palmares
Liana-Cristina Pui spune că face artă din plăcere, că pictura reprezintă un hobby şi nimic mai mult. Preţul unei icoane realizate de artistă variază între 50 de lei şi 400 de lei, în funcţie de mărime, de subiectul abordat şi de culorile folosite. Multe dintre icoanele pe care le pictează, Liana le face apoi cadou.
De-a lungul anilor a participat la numeroase festivaluri şi a avut expoziţii peste tot în ţară. Hanul lui Manuc, Cercul Militar Naţional, Universitatea Populară Dalles, Sala Radio, Muzeul Satului, Romexpo sunt doar câteva dintre sediile unde operele sale de artă au putut fi admirate. În prezent, Liana se pregăteşte să participe la Festivalul Medieval de la Mediaş, ce va avea loc peste zece zile.


A pictat pentru cardinalul Christoph Schönborn
Liana a primit numeroase solicitări şi din străinătate, din ţări precum Scoţia, Canada, Franţa, Austria, Danemarca, Anglia, Cipru, Bulgaria, Italia, Spania şi Grecia. Însuşi cardinalul autriac Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei, a primit una dintre creaţiile Lianei, o icoană cu naşterea lui Iisus Hristos, în anul 2001, când a vizitat România.
Majoritatea lucrărilor realizate de artistă sunt comandate. „Sunt oameni care iubesc un anumit sfânt şi vor neapărat o icoană cu el“, a explicat pictoriţa.

Profil
Liana-Cristina Pui
Data naşterii: 27 septembrie 1958, Bucureşti
Studii: Cursuri de pictură, Şcoala Populară de Artă, 1977
Curs de icoane, „Civilizaţia Mediteraneană pentru Învăţământ şi Cultură“, 1995-1996
Experienţă: A lucrat ca tehnician proiectant până în 1998
  Face parte din Fundaţia pentru Meşteşuguri, din anul 2000

Ce îi place
„Îmi place să călătoresc, în special în Grecia, întrucât străbunicii mei au fost greci. Ascult multă muzică grecească în maşină, la radio. De asemenea, iubesc muzica bisericească“, spune Liana

Ce nu îi place
„Nu îmi plac zgomotul şi oraşul. Aş prefera să am o casă la curte, cu multă vegetaţie, undeva la ţară. Un alt lucru pe care nu-l agreez este minciuna. Nu mint şi la rândul meu nu vreau să fiu minţită“, încheie pictoriţa.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă nu aţi picta icoane, ce aţi prefera să faceţi?
Aş face croitorie sau orice artă care ar presupune lucrul cu mâna. Înainte de Revoluţie, obişnuiam să-mi croiesc singură haine. Realizam hăinuţe chiar şi pentru fetiţa mea.


Fiica v-a moştenit talentul pentru pictura icoanelor?
Fata mea are 22 de ani şi pot spune că mi-a moştenit talentul. Nu este însă pictoriţă. A terminat Facultatea de Marketing şi intenţionează să lucreze în domeniu. Nu am influenţat-o în alegerea carierei. Am lăsat-o pe ea să decidă.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite