Dumitru Andronache, profesor: „Ceauşescu a vrut să desfiinţeze examenul de Bacalaureat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Dumitru Andronache (75 de ani) s-a întâlnit cu cei mai mari clasici ai  literaturii române. Profesor de meserie, Dumitru păstrează amintiri de taină cu Tudor Arghezi, care era un “tip agresiv”sau cu George Bacovia care refuza întâlnirele literare pe motiv ca era foarte urât .Înainte de Revoluţie, Dumitru Andronache  a lucrat, timp de opt ani, la subiectele pentru Bacalaureat şi, spune el, nu erau mai compl

„Atunci le dădeam un subiect ca să-l rezolve în decurs de trei ore. Nu ca acum, trei subiecte în tot atât timp”. Cu toate astea însă, sistemul comunist de-atunci a avut ceva de obiectat.  “Ceuşescu a vrut să desfiinţeze examenul de Bacalureat pe motiv că este foarte greu. Asta în condiţiile în care promovabilitatea atunci era de 90%. Copiii chiar citeau literatura propusă de programă, nu ca acum”, explică profesorul care a predat timp de aproape zece ani şi la Liceul “Maria Rosetti”, din Capitală. Acesta consideră că dezastrul din acest an este din cauza Comisiei de Elaborare a Testelor, care are prea mulţi membri, aproape 200 şI care lucrează neprofesionist. 

Obsedat de o statuie
Şi povestea de viaţă a dascălului Dumitru Andronache pare una demnă de pus pe hârtie. Acesta a devenit profesor, în urmă cu 50 de ani, după o plimbare pe la “Rondul Scriitorilor”  din Cişmigiu, acolo unde a fost impresionat de statuia scriitoarei Smaranda Gheorghiu. “Două motive m-au obsedat la ea. Am studiat firul vieţii ei şi am aflat că era elogiată în perioada lui Spiru Haret, dar şi că a scris Mihai Eminescu despre ea”, explică profesorul cu ochii lăcrimând de emoţiile amintirilor. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite