Bucureşti: Dumitriţa Luncă, designerul vestimentar al tinerilor actori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru artă a Dumitriţei s-a manifestat încă de pe când avea trei ani şi a început cursurile de pictură. Înclinaţia pentru acest domeniu spune că a moştenit-o de la părinţi, tatăl său fiind sculptor.

Debutul în design vestimentar l-a făcut în liceu unde a urmat această specializare. De aproximativ un an şi jumătate, Dumitriţa creează haine pentru spectacole de teatru şi film. „Pentru mine designul este o pasiune şi o afacere din care trăiesc. Debutul ca designer în teatru mi l-am făcut în acest an prin proiectul «Trilogia Atrizilor», pentru care am creat 70 de costume“, a spus tânăra.

Atelierul din bucătărie
Dumitriţa s-a mutat de curând într-o garsonieră din Capitală, unde a transformat bucătăria în atelier. „Am lucrat şi la universitate şi la un prieten care avea un atelier şi care m-a învăţat multe lucruri despre ce înseamnă a fi designer“, mărturiseşte tânăra. Casa îi este plină de materiale colorate. „Sunt o persoană veselă şi prefer hainele vesele, cât mai colorate. Scopul meu este să creez nu atât haine comode sau moderne, ci costume care să fie greu de uitat. Pun mult accent pe unicitatea obiectului. Îmi plac costumele spectaculoase“, a explicat ea.

Îşi doreşte să lucreze cu cântăreţi
Dumitriţa este atrasă la haine de elementul surpriză cum ar fi, spre exemplu, o rochie „cuminte“ din faţă, dar cu spatele gol sau decorat într-un mod deosebit. „Îmi place ideea de a-ţi face curaj înainte să ieşi din casă îmbrăcat cu ceva îndrăzneţ, de a atrage toate privirile, chiar de la distanţă, de a capta atenţia întregului vagon de metrou sau pe cea a unei săli de concert“, a explicat artista.Tânăra designer îşi doreşte să lucreze cu cântăreţi, dar şi cu oameni creativi, care au un mesaj de transmis şi care sunt pe aceeaşi lungime de undă cu ea. „pentru ca ceva să-mi iasă bine e foarte important să-mi placă persoana pentru care lucrez“, a adăugat artista.

Premiată cu o excursie la Milano
Dumitriţa a câştigat premiul Brico Contestla, competiţie dedicată celor cu îndemânare în mânuirea creionului şi a pensulei. Acest concurs a fost în cadrul Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj Next, separat însă de competiţia propriu-zisă a filmelor. „Am aflat întâmplător de concurs. Mi-am propus să creez un costum-instalaţie, un personaj hibrid, realizat din peliculă de film, un costum viu în care să se regăsească toţi iubitorii cinematografului, de la cinefili la cineaşti“, a mai spus tânăra.

Premiul a constat într-o plimbare la Milano, la Festivalul de Design Public. Ultima piesă de teatru pentru care Dumitriţa a creat costumele actorilor este „Domnişoara Iulia“, care se joacă din această toamnă la Teatrul de Comedie. Cei interesaţi de creaţiile Dumitriţei pot intra pe blogul său: http://multemandarine.blogspot.com/.


Ce îi place
„Iubesc Bucureştiul şi-mi place să mă plimb pe străzile lui pentru că de fiecare dată descopăr ceva. Un alt lucru care îmi place este să mă plimb cu bicicleta. Ador să mă uit la femeile din metrou, la modul în care se îmbracă, la machiajul sau la pantofii lor“, afirmă tânăra designer.

Ce nu îi place
„Nu îmi place încălţămintea care mă strânge şi nici cizmele purtate vara. Un alt lucru pe care nu-l suport este să generalizez“, spune Dumitriţa. 

Întrebări şi răspunsuri:
Dacă nu ai fi designer vestimentar ce altă profesie ţi-ar fi plăcut?
Nu mă văd făcând altceva. Sunt foarte mulţumită de ceea ce fac în prezent. Fac asta de foarte mult timp. E un mod de viaţă designul.
Care este cartea ta preferată?
„La Medeleni“ a lui Ionel Teodoreanu. Am citit-o de foarte multe ori şi de fiecare dată cu plăcere. Mi-a format o imagine idilică despre copilărie.

Dumitriţa Luncă
Născută: 1 aprilie 1987, Chişinău
Studii: Liceul „Nicolae Tonitza“ Bucureşti
Universitatea Naţională de Artă „Nicolae Grigorescu“
Experienţă: designer vestimentar
A lucrat ca asistent de producţie la realizarea unor reclame

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite