Drogurile în cultura română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul Dilema veche va găzdui miercuri încă o dezbatere din seria iniţiată anul trecut. Godot Cafe-Teatru din strada Blănari nr.14 este locul de întâlnire al membrilor Clubului din această săptămână, de la ora 19.00.

Antropolog şi istoric al Religiilor, autorul volumului „Narcoticele în cultura română”, Andrei Oişteanu va fi prezent la discuţii alături de scriitorul Mircea Cărtărescu. Cei doi vor discuta despre relaţia dintre cultura română şi consumul de droguri. Moderatorul întâlnirii va fi Mircea Vasilescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche”, şi de Marius Chivu, redactor la aceeaşi publicaţie şi critic literar. Accesul este gratuit.

Oişteanu despre Eliade

Andrei Oişteanu spunea despre scriitorul „Istoriei Religiilor” că a locuit într-un ashram din Himalaya, unde a practicat intoxicarea cu canabis şi cu alte plante psihotrope pentru concentrare şi meditaţie yoga. „Ca ataşat de presă la Ambasada României din Lisabona s-a întremat dintr-o depresie psihică profundă cu remedii psihotrope, passiflorină şi pervitin (o meta-amfetamină extrem de puternică).

La începutul anilor '40, pervitinul era cumva la liber, apoi le-a procurat de pe piaţa neagră. Apoi, la Chicago, de la mijlocul anilor '60, observă că i se umplu amfiteatrele, iar cărţile se vând în tiraje din ce în ce mai mari. Succesul istoriei religiilor şi al orientalismului, în general, şi al lui Eliade, personal, s-a datorat în bună măsură suprapunerii cu fenomenul hippy din SUA”, spune Oişteanu.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite