Dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

vine la moştenire în concurs cu descendenţii defunctului (care reprezintă clasa I de moştenitori legali), indiferent de numărul acestora, el are dreptul la 1/4 din moştenire.Atunci când

vine la moştenire în concurs cu descendenţii defunctului (care reprezintă clasa I de moştenitori legali), indiferent de numărul acestora, el are dreptul la 1/4 din moştenire.
Atunci când defunctul nu are descendenţi sau cei existenţi nu pot sau nu vor să accepte beneficiul moştenirii, la aceasta sunt chemaţi cei din clasa a doua de moştenitori legali, şi anume ascendenţii privilegiaţi (tatăl şi mama defunctului din căsătorie, din afara căsătoriei şi din adopţie) şi colateralii privilegiaţi (fraţii şi surorile defunctului şi descendenţii acestora până la gradul IV, inclusiv (nepoţi şi strănepoţi de frate-soră). În concurs cu această clasă de moştenitori, cota-parte ce revine soţului supravieţuitor este de 1/3 din moştenire. Când soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs numai cu ascendenţii privilegiaţi sau numai cu colateralii privilegiaţi, în ambele cazuri, indiferent de numărul lor, cota-parte este de 1/2 din moştenire. Dacă soţul supravieţuitor intră în concurs cu alte categorii de moştenitori, şi anume cu cei din clasa a treia, care sunt ascendenţii ordinari (adică ascendenţii defunctului, alţii decât părinţii acestuia, bunici, străbunici etc., fără limită de grad) sau cu cei din clasa a patra, care sunt colateralii ordinari (adică rudele colaterale ale defunctului, care nu sunt fraţi sau surori ori descendenţi ai acestora - unchi, mătuşi, veri primari etc.), în ambele cazuri, acesta are dreptul invariabil la o cotă-parte de 3/4 din moştenire. şi, în fine, în cazul lipsei rudelor din cele patru clase de moştenitori, soţului supravieţuitor îi revine întreaga masă succesorală rămasă de pe urma soţului decedat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite