Bucureşti: Dragoş Lupu are peste 30.000 de ziare vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A moştenit ziarele de la unchiul său, dar, din cauza discuţiilor cu soţia, vrea să le vândă. Cel mai vechi ziar din colecţie datează din anul 1885

„Înainte să moară, unchiul meu m-a chemat la el ca să îmi lase nişte ziare. M-am gândit că e vorba de o colecţie de trei-patru sute, nu mă aşteptam să fac şase drumuri cu maşina pentru a le aduce acasă“, îşi aminteşte Dragoş Lupu momentul în care s-a pricopsit cu o parte dintre cele peste 30.000 de ziare.

Colecţia i-a aparţinut iniţial unei alte rude. Este vorba de Ilie Constantinescu, un fost senator din judeţul Olt, care a fost şi director al liceului „Ioniţă Asan“ din Caracal.

Din anii ‘50, după moartea sa, toate lucrurile care i-au aparţinut au trecut de la un moştenitor la altul, până au ajuns la unchiul lui Dragoş. De când a murit respectivul unchi, din 1995, ziarele au ajuns în posesia inginerului bucureştean.

„Nu a vrut să îi lase soţiei sale o grijă în plus, aşa că a hotărât să mi le lase mie. Nu sunt pasionat de gazetărie, dar mi s-a părut o chestie interesantă şi am acceptat să le iau“, povesteşte inginerul.

Cele mai interesante ziare sunt din perioada interbelică
După ce a răsfoit o parte din colecţie, cel mai mult a fost impresionat de activitatea gazetărească din perioada interbelică. „Mi s-au părut foarte interesante ziarele care au apărut în perioada dintre cele două războaie. Temele diferite, abordările originale şi efervescenţa extraordinară au fost facilitate şi de multitudinea de evenimente care au avut loc în această perioadă zbuciumată“, spune Dragoş.

A păstrat ziarele o lungă perioadă de timp, între 1995 şi 2004, în condiţii speciale de conservare (temperatura între 15 şi 25 de grade Celsius şi umiditate de 60%) într-o garsonieră închiriată. Din 2004 le ţine în garajul său, pe care l-a amenajat special pentru conservarea publicaţiilor.

Din cauza cheltuielilor şi spaţiului pe care le presupune conservarea unui asemenea  morman de hărtie tipărită, Dragoş a avut discuţii cu soţia lui, care l-a sfătuit să scape de această „povară“. El a hotărât în urmă cu câţiva ani să vândă ziarele şi a început să dea anunţuri la mica publicitate şi pe internet.

Ziarele se vând greu şi pe bani puţini
Succesul nu a fost însă cel scontat. În aproximativ cinci ani a vândut mai puţin de cinci mii de exemplare pentru care nu a primit mai mult de 2.500 de lei.

„La fiecare trei luni dau câte un anunţ în ziare la mica publicitate şi am postat şi anunţuri pe internet, dar fără prea mare succes. Până acum cred că au fost în jur de 20 de clienţi“, explică Dragoş despre comerţul cu ziare vechi. El mai spune că cea mai curioasă cerere a primit-o din partea unui tânăr care dorea să cumpere numai ziare în care să apară articole despre activitatea grănicerilor.

În general, oamenii care cumpără ziare vechi sunt interesaţi de primele ediţii ale anumitor publicaţii, de articolele legate de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial sau legate de moartea unor personalităţi. „Am primit şi o cerere specială din partea unei case de producţie. Aveau nevoie de mai multe ziare şi reviste din 1926 pentru o scenă dintr-un film de epocă“, zice negustorul de ziare.
         
Întrebări şi răspunsuri:

V-a cerut cineva un ziar pe care să nu îl fi avut?
R: Da, mi-a cerut cineva „Bilete de papagal“, un ziar sau un supliment de al lui Tudor Arghezi. Din păcate nu am găsit nici măcar un exemplar în colecţia din garaj.

Ce veţi face cu ziarele dacă nu reuşiţi să le vindeţi?
R: Sper să reuşesc să le vând până la sfârşitul anului viitor, pentru că nu îmi mai pot permite să ţin garajul ocupat, şi nici să mai închiriez o garsonieră doar pentru depozitarea lor.

Ce-i place
„Îmi place tot ce înseamnă Centrul Istoric. Arhitectura în mod special. Îmi mai place foarte mult tenisul, sport pe care încerc să îl practice cât mai des“, spune inginerul bucureştean.

Ce nu-i place
„Nu îmi place că se întârzie atât de mult cu lucrările din centrul vechi. În general nu îmi place faptul că se lucrează prea lent la noi în ţară“, explică Dragoş Lupu.

Profil
Născut la 10 iulie 1958, în Bucureşti
Studii: Absolvent al Facultăţii de Electrotehnică, de la Universitatea Politehnică Bucureşti
Familie: Este căsătorit şi are un fiu în vârstă de 21 de a

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite