Dosarul "Rompetrol", la loc comanda!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a trimis cazul la Parchetul General pentru refacerea urmăririi penale . În dosarul "Rompetrol", au fost trimise în judecată, anul trecut, 12 persoane, printre care şi preşedintele

Instanţa a trimis cazul la Parchetul General pentru refacerea urmăririi penale .

În dosarul "Rompetrol", au fost trimise în judecată, anul trecut, 12 persoane, printre care şi preşedintele companiei, Dinu Patriciu. Acuzat de DIICOT de săvârşirea a şapte infracţiuni economice, Patriciu a declarat ieri că soluţia Tribunalului a confirmat că "a fost pus sub urmărire penală abuziv şi trimis în judecată fără temei".

"Nu pot decât să aştept scuzele procurorilor pentru abuzurile săvârşite asupra mea şi a colegilor mei în ultimii ani, aşa cum ar fi onorabil şi moral să o facă. Dar este posibil totuşi ca procurorii de caz să răspundă prin intensificarea căutării de noi infracţiuni, pe cât de spectaculoase, pe atât de inexistente", a declarat Patriciu.

"Sunt curios să aflu cine suportă cheltuielile făcute de procurori cu acest dosar", a mai subliniat preşedintele Rompetrol. Avocaţii omului de afaceri au criticat modul în care rechizitoriul a fost întocmit de cei doi procurori DIICOT, Ciprian Nastasiu şi Adriana Cristescu.

Apărătorii au invocat faptul că lipsesc mai multe acte din dosar, dar şi că anchetatorii ar fi fost ofiţeri acoperiţi, aşa cum a apreciat CSM într-o notă publică. SRI trebuie să-i achite daune morale lui Dinu Patriciu după ce instanţa a decis că omului de afaceri i-au fost ascultate ilegal telefoanele.

Anchete penale returnate pe bandă rulantă la DNA

Magistraţii instanţei supreme au constatat ieri nereguli în modul în care au fost întocmite rechizitoriile în cauzele "Loteria" şi "Andreea Ciucă". Ei au returnat dosarele la DNA în vederea refacerii urmăririi penale. Ministerul Public a atacat cu recurs sentinţele judecătoreşti.

Aceste dosare completează "tabloul" ultimei săptămâni, în care procurorii au fost taxaţi de judecători. Săptămâna trecută, tot instanţa supremă a decis refacerea urmăririi penale în deja celebrul dosar "Zambaccian", în care fostul premier fusese deferit justiţiei pentru fapte de corupţie.

"Loteria", prejudiciu incert

Instanţa supremă a admis excepţia invocată de avocatul lui Roza Gilio Giuzepe, Mihai Irimia, cu privire la necompetenţa DNA în soluţionarea dosarului "Loteria". Avocatul a arătat că cercetările ar fi trebuit făcute de DIICOT, şi nu de procurorii anticorupţie, întrucât prejudiciul este sub un milion de euro. "Am depus la dosar o expertiză extrajudiciară care demonstra acest lucru.

În faza de urmărire penală, expertiza nu a fost luată în considerare de procurorii DNA", ne-a declarat Mihai Irimia. Avocaţii fostului vicepremier George Copos şi ai celorlalţi inculpaţi din dosar au susţinut această excepţie. În această cauză au fost trimişi în judecată, pentru evaziune fiscală, George Copos - fostul vicepremier, Nicolae Cristea - fost director general al "Loteriei Naţionale", şi Roza Gilio Giuzepe - acţionar la mai multe firme din Grupul Ana.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada iulie-decembrie 2004, George Copos şi Giuzepe Gilio Roza, împreună cu Nicolae Cristea şi Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata către stat a unor impozite în valoare de peste un milion de euro (aproximativ 39,5 miliarde lei vechi). Ei sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că au ascuns sursa impozabilă din tranzacţia prin care Ana Electronic a vândut 38 de spaţii comerciale către Loteria Română.

Ciucă: "Mi s-a încălcat dreptul la apărare"

Andreea Ciucă - fost preşedinte al Tribunalului Mureş - a reclamat faptul că în timpul anchetelor i s-au încălcat mai multe drepturi la apărare. Ciucă ne-a declarat ieri că toate neregulile din faza de urmărire penală le-a prezentat judecătorilor pe 13 pagini. "Dosarul trena din 2003, dar nu am ştiut când m-au trimis în judecată. Nu există la dosar un proces verbal de terminare a urmăririi penale şi nici cel de citire al rechizitoriului. Foarte multe probe au fost obţinute în mod ilegal", a rezumat Andreea Ciucă. (Liliana Năstase/Ionel Stoica)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite